Hoe staat Socfinaf/Socfinasia ervoor?

. © BelgaImage
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het is lang geleden dat we nog iets van Socfinaf/Socfinasia hoorden. Hoe zijn de vooruitzichten?

Het klopt dat we de jongste jaren bij de plantagemaatschappijen gefocust hebben op enerzijds het Belgische Sipefals ook Anglo-Eastern Plantations op de beurs van Londen. Ook MP Evans zijn we blijven opvolgen, zeker vanaf het moment zowat een jaar geleden dat een overnamebod werd uitgebracht. We denken te mogen stellen dat dat ook gebeurde met het nodige succes, want Sipef en Anglo-Eastern zitten in de voorbeeldportefeuille en hebben tot nog toe een sterke koersprestatie laten optekenen.

Er zijn twee belangrijke redenen waarom we de (actieve) opvolging van Socfinafen Socfinasiaenkele jaren geleden zijn gestopt. Vooreerst is er de zeer beperkte liquiditeit van beide plantagewaarden op de (kleine) beurs van Luxemburg. De opvolging richting een breed Trends-publiek is dan zeker niet vanzelfsprekend meer.

Daarnaast, en minstens even belangrijk, is de vaststelling dat de communicatie vanuit de Socfin-groep met de familiale aandeelhouder Fabrien daarnaast Bolloré te wensen overlaat. Dat is een oud zeer, maar er is de jongste jaren geen sprake van beterschap. We hebben de bedrijfsleiding daar begin oktober overigens nog eens op gewezen naar aanleiding van de publicatie van de halfjaarresultaten.

Helaas bleef het aan de andere kant oorverdovend stil, want er kwam geen enkele reactie. De weinige andere analisten en beheerders die nog proberen het aandeel op te volgen, hebben een gelijkaardige ervaring. Dat verklaart wellicht ook waarom beide aandelen het moeilijk hebben het op de beursvloer minstens even goed te doen dan Sipef, Anglo-Eastern Plantations en MP Evans, waar mogelijk nog een hoger bod volgt.

Het verschil tussen beide groepen is de geografische focus. Socfinaf ging jarenlang door het leven als Intercultures en focust exclusief op Afrika. Het heeft veel meer dan Socfinasia, waar de activiteiten zich in Azië situeren, een groeiprofiel door de uitbreiding van het aantal hectaren beplante plantages, zoals we dat ook bijvoorbeeld bij Sipef zien.

Socfinaf is wel meer gemengd (palmolie en rubber), dan het erg rendabele Socfinasia, waar het haast uitsluitend over palmolie gaat en waar het dividendrendement aantrekkelijker is. We blijven voor de komende jaren positief voor de plantagemaatschappijen omdat de waarde van de grond blijft toenemen. Wie nog steeds aandelen bezit in Socfinaf en Socfinasia, mag die dan ook als meerjarenbelegging in de portefeuille behouden. Het advies luidt dan ook ‘houden’ (rating 2B).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content