Het nieuwe Bolloré is een mierennest
Bij de holdingmaatschappij Bolloré waren er vorig jaar flink wat verschuivingen en bewegingen. Het boekjaar werd gedomineerd door de volledige consolidatie van de mediadochter Vivendi.
Zoals we al na de bekendmaking van de halfjaarcijfers hebben geschreven, is het heel moeilijk de jaarcijfers van Bolloré over 2016 en 2017 te vergelijken.Vorig jaar werd gedomineerd door het feit dat het mediabedrijf Vivendi de participatie van 60 procent in Havas heeft overgekocht tegen 9,43 euro per aandeel, of een deal ter waarde van 2,32 miljard euro (inclusief de dividenduitkering 2,36 miljard euro). Die operatie werd afgerond op 3 juli. Een andere grote boekhoudkundige verandering in 2017 voor Bolloré is de volledige consolidatie van Vivendi. Die heeft een gigantische impact op de jaarresultaten.
Zo klom de omzet van de portefeuillemaatschappij in 2017 met een spectaculaire 82 procent, van 10,08 naar 18,32 miljard euro. Maar liefst 8,9 miljard euro extra omzet is afkomstig van de volledige consolidatie van Vivendi. Als we Vivendi uit de omzetcijfers halen, zien we de omzet terugvallen met 6,6 procent, maar dat komt doordat de omzet van Havas enkel in de eerste jaarhelft nog in de cijfers van Bolloré zat. In het tweede jaarhelft zit het zakencijfer van Havas bij Vivendi. Als we een constante vergelijkingsbasis en constante wisselkoersen nemen, is de omzet geklommen met 6 procent.
De bedrijfswinst (ebit) op groepsniveau maakte een sprong van 79 procent, van 627 miljoen naar 1,12 miljard euro, waarbij de Vivendi-consolidatie voor 790 miljoen euro ebit zorgt. De dominantie van Transport en logistiek in de jaarcijfers – Bolloré Logistics en vooral Bolloré Africa Logistics, het grootste logistieke netwerk van Afrika – verdwijnt heel snel en had ook een stabiel 2017, met een ebit van 490 naar 491 miljoen euro. Bolloré Energie, de op één na grootste distributeur van huishoudbrandstoffen in Frankrijk, blijft sukkelen (ebit van 54 naar 36 miljoen euro), ook al was het tweede halfjaar beter.
De stijging van de groepsomzet komt dus integraal van de communicatiepoot (+180%), want ook de andere kleine posten gingen er niet op vooruit in 2017. Het nettoresultaat maakt mede door de Havas-meerwaarde een gigantische sprong van 254 procent, van 588 miljoen naar 2,08 miljard euro. De stijging van het groepsinkomen bleef beperkt tot 58 procent (van 0,15 naar 0,24 euro per aandeel). Het dividend blijft ongewijzigd op 0,06 euro per aandeel, waarvan al 0,02 eurocent per aandeel als interim-dividend was uitgekeerd.
Bij de holdingmaatschappij Bolloré zien we flink wat verschuivingen en bewegingen. Het lijkt wel op een mierennest. Dat het gewicht van Vivendi zo toeneemt, is uiteraard geen toeval. Topman Vincent Bolloré wil nog één kunststukje uithalen voor hij op pensioen gaat: een mediagigant dicht bij huis creëren, en dat is Vivendi. (In principe gaat Bolloré op 17 februari 2022 met pensioen, de dag dat Bolloré Group zijn 200ste verjaardag viert).
Maar dat mediasucces wordt hem niet zomaar gegund. Bolloré ligt voor de verdere uitbouw van de mediagroep met heel wat partijen overhoop. De poging van Vivendi om de specialist in videospelletjes Ubisoft in handen te krijgen, is alvast mislukt. De oorspronkelijke familiale aandeelhouders bleven hardnekkig weigeren, zodat Vivendi op 20 maart de handdoek in de ring wierp en zijn participatie van 27,3 procent in Ubisoft verkocht aan de familie Guillemot, weliswaar met een meerwaarde van ruim 1,2 miljard euro. Ook rond de opbouw van belangen door Vivendi in Telecom Italia (24%) en Mediaset (29%) is er heisa. Niet alleen de Italiaanse autoriteiten en Silvio Berlusconi liggen dwars, maar ook de activist Paul Singer van Elliott Management Corp (belang van 5,75%). Er is dan ook nog werk aan de winkel, maar Bolloré heeft nog bijna vier jaar om de klus af te maken.
Conclusie
We denken dat we Bolloré dicht bij de bodemkoers hebben opgepikt en we zijn ervan overtuigd dat de holding inspeelt op gunstige tendensen op lange termijn. Maar op korte termijn verwachten we eerder een koersprestatie in lijn met het marktgemiddelde. Vandaar het advies houden/afwachten (rating 2B).
Advies: houden/afwachten
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Koers: 4,33 euro
Ticker: BOL FP
ISIN-code: FR0000039299
Markt: Euronext Parijs
Beurskapitalisatie: 12,65 miljard euro
K/w 2017: 18
Verwachte k/w 2018: 24
Koersverschil 12 maanden: +21%
Koersverschil sinds jaarbegin: -4%
Dividendrendement: 1,4%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier