Het anonieme beursbestaan van X-Fab

© istock
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Bijna anderhalf jaar na zijn beursgang noteert X-Fab nog altijd in de buurt van zijn introductiekoers. Het aandeel leidde tot nu een vrij anoniem beursbestaan.

Bijna anderhalf jaar na de beursgang noteert X-Fab nog altijd in de buurt van zijn introductiekoers. Hoewel verschillende analisten het aandeel de voorbije maanden op hun favorietenlijstje hebben gezet, leidt X-Fab tot nog toe een vrij anoniem beursbestaan. De handelsvolumes liggen laag en de institutionele investeerders hebben het aandeel nog niet ontdekt. De keuze voor Euronext Parijs (beursnotering in euro) en de financiële rapportering in dollar maken van X-Fab wel een buitenbeentje. De rapportering in dollar is niet onlogisch, want 84 procent van de omzet wordt in dollar gegenereerd.

X-Fab, voluit X-Fab Silicon Foundries, is een zogenoemde foundry, die halfgeleiders en componenten produceert voor klanten die over onvoldoende eigen productiecapaciteit beschikken. De grote jongens in dat segment, zoals het Taiwanese TSMC, kiezen resoluut voor volumeproductie. X-Fab richt zich specifiek op mixed-signalhalfgeleiders: analoge halfgeleiders die fysieke inputsignalen zoals beweging (vertraging of versnelling), druk of geluid omzetten in digitale signalen. De groep specialiseert zich ook in micro-elektronische mechanische systemen (MEMS). Die worden gebruikt voor toepassingen in de industrie en de auto- en de medische sector.

Dat zijn meteen ook de drie kernmarkten waarop X-Fab zich richt en die in het tweede kwartaal voor 67 procent van de omzet hebben gezorgd. Door de relatief lage productievolumes en de kleinere reeksen heeft X-Fab in dat segment weinig concurrentie van de grote Aziatische en Amerikaanse foundry’s. De holding Xtrion van ondernemer Roland Duchâtelet is de hoofdaandeelhouder van X-Fab met een belang van iets meer dan 60 procent. Andere aandeelhouders zijn Françoise Chombar (CEO van Melexis) en haar man Rudi De Winter, die ook CEO van X-Fab is. Melexis ontstond in 1999 als afsplitsing van X-Fab, waardoor er nog altijd nauwe banden tussen beide bedrijven bestaan. Melexis staat in voor ongeveer 35 procent van de groepsomzet.

Foundry’s kampen met hoge vaste kosten. Daarom is de bezettingsgraad van de machines bepalend voor de rendabiliteit. Die bezettingsgraad klom in het tweede kwartaal naar 86 procent, tegenover 82 procent in het eerste kwartaal. X-Fab haalde bij de beursgang 266,5 miljoen dollar op en had na het tweede kwartaal 295 miljoen dollar aan liquiditeiten in kas. De groep heeft zes fabrieken, waarvan drie in Duitsland, één in Frankrijk, één in de Verenigde Staten en één in Maleisië. De Franse fabriek die X-Fab van Altis Semiconductor heeft overgenomen, wordt klaargestoomd voor de productie van halfgeleiders voor de auto-industrie.

X-Fab zag zijn omzet in het tweede kwartaal met 12 procent op jaarbasis aandikken naar 155,5 miljoen dollar. De bedrijfswinst (ebitda) klom met bijna een kwart naar 28,6 miljoen dollar. Door de hogere bezettingsgraad steeg de winstmarge naar 18,4 procent, tegenover nog 14,1 procent in het eerste kwartaal. Na zes maanden in 2018 ligt de omzet 4 procent hoger dan een jaar eerder, terwijl de ebitda ongeveer onveranderd bleef. Door een achterstand op de bestellingen verwacht het management een iets minder goed derde kwartaal. Voor het laatste kwartaal wordt weer op een herstel gerekend. De omzetprognose voor het volledige boekjaar blijft behouden (615 tot 655 miljoen dollar), maar zal eerder aan de onderkant van die vork uitkomen. Van een dividend is geen sprake, en dat zal er ook niet meteen komen.

Conclusie

De kwartaalresultaten lagen in lijn met de verwachtingen, maar de minder goede vooruitzichten op korte termijn zetten een domper op de vreugde. We zien de omzet en de winstgevendheid van X-Fab pas in 2019 grote stappen vooruitzetten. In afwachting is het neerwaartse koersrisico beperkt. Er is geen haast bij om het aandeel te kopen. X-Fab is correct gewaardeerd.

Advies : houden/afwachten

Risico : gemiddeld

Rating : 2B

Koers: 7,74 euro

Ticker: XFAB FP

Markt: Euronext Parijs

ISIN-code: BE0974310428

Beurskapitalisatie: 1 miljard euro

K/w 2017: 14,2

Verwachte k/w 2018: 15,5

Koersverschil 12 maanden: +6%

Koersverschil sinds jaarbegin: -17%

Dividendrendement: –

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content