Herstelkansen voor Bayer

Bayer © Belga Image
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Bayerheeft na twee jaar doorzetten dan toch het doel bereikt: Monsanto inlijven.

De Amerikaanse mededingingsautoriteiten hebben de desinvesteringsvoorstellen van Bayer goedgekeurd, waardoor de overname van Monsanto groen licht zal krijgen. Daarmee is de laatste belangrijke drempel genomen om de overname ter waarde van 65,7 miljard dollar te realiseren. Eerder had de Europese Commissie haar akkoord gegeven, op voorwaarde dat Bayer voor circa 7,5 miljard euro activa zou afstoten.

De fusie van Bayer en Monsanto creëert een agrarische grootmacht. Het Duitse farmaceutica- en chemieconglomeraat Bayer loopt wereldwijd voorop in bestrijdingsmiddelen, terwijl het Amerikaanse Monsanto mondiaal leider is in zaden en genetisch gemodificeerde gewassen.

De koers van het aandeel Bayer houdt relatief goed stand en lijkt klaar om te stijgen nu de deal afgerond geraakt. De lange onzekerheid heeft er echter voor gezorgd dat het aandeel ver achter ligt op DAX-index. We spelen met een diagonale callspread in op een mogelijk koersherstel in de komende maanden.


Koop call Bayer december 2018 met uitoefenprijs 105,00 euro @ 2,68 euro

Schrijf call Bayer september 2018 met uitoefenprijs 110,00 euro @ 1,53 euro

Deze combinatie geeft u de mogelijkheid met een beperkte inleg te profiteren van een verwachte koersstijging. De investering bedraagt 115 euro (268-153). Dat is ook het maximaal mogelijke verlies. Theoretisch is de grootst mogelijke winst 385 euro (110-105-1,15×100). In de praktijk kan de winst hoger oplopen omdat de geschreven call een kortere looptijd heeft dan de gekochte. Daardoor verliest de kortlopende sneller tijdswaarde. Met andere woorden, de kortlopende call wordt minder waard terwijl de gekochte positie beter haar waarde houdt.

Als de aandelenkoers van Bayer begint te stijgen, kunnen we verschillende dingen doen. We wachten tot de geschreven call waardeloos wordt. Dat is het geval als de koersstijging voor 21 september stilvalt rond 110 euro. Met de gekochte call hebben we drie maanden langer tijd om te wachten op nog meer winst.

Een andere mogelijkheid bestaat erin de geschreven call door te rollen. We sluiten de positie door de geschreven call goedkoop terug te kopen en direct een nieuwe call te schrijven met een hogere uitoefenprijs en eventueel dezelfde expiratiedatum als de gekochte call.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content