Gunstige kaarten voor zilver

© Getty Images/iStockphoto
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Zilver blijft achter op de meeste andere metalen, maar fundamenteel liggen de kaarten goed.

Zilver boekte vorig jaar een bescheiden rendement van 7 procent in dollar en bleef daarmee achter op de meeste andere metalen. De prestatie in euro was zelfs nog slechter met voor de vierde keer een negatief rendement in vijf jaar. 2018 brengt voorlopig weinig beterschap met opnieuw een verlies van 2 procent in dollar en zelfs 5 procent in euro.

Terwijl de basismetalen de voorbije twee jaar wel goed presteerden, blijft zilver dus achter. Dat is opmerkelijk, want de industriële vraag staat in voor bijna twee derde van de globale zilverconsumptie. Maar in de praktijk is sinds 2011 de prijscorrelatie van zilver veel groter met goud dan met de basismetalen. Dat is op zich geen goed nieuws, want goud noteert bijna een derde onder het recordniveau van 2011. In dat jaar bereikte ook zilver voor het laatst een piek van 50 dollar per troy ounce. De terugval bij zilver is relatief gezien dus nog veel groter.

Drie grote afzetmarkten

Fundamenteel liggen de kaarten nochtans gunstig voor het goedkoopste edelmetaal. Het Silver Institute ziet de vraag op de grootste drie afzetmarkten toenemen. Bij de industriële vraag is de zonnepanelenindustrie de snelst groeiende niche. De juwelenindustrie tekent voor een vijfde van de globale vraag. Vorig jaar nam die met 1 procent toe en de onderzoeksinstelling verwacht voor 2018 een klim met 4 procent. Vooral in India is de vraag naar juwelen sterk gestegen. De verkoop van zilveren staven en munten daalde vorig jaar met een derde naar het laagste niveau sinds 2009. Dit jaar wordt een herneming van de vraag verwacht. De hoeveelheid fysiek zilver onder beheer van trackers sloot 2017 wel af op een hoogtepunt van 670 miljoen troy ounce. De interesse bij investeerders is dus niet verdwenen.

Aan de aanbodzijde daalde de mijnproductie in 2017 voor het tweede jaar op rij, na veertien jaar van groei. Het Silver Institute voorspelt voor de komende jaren een verdere daling. Dat is het gevolg van enerzijds de lagere kapitaaluitgaven in de mijnbouwsector en anderzijds de oplopende productiekosten. Daardoor wordt het voor verschillende mijnbouwers stilaan interessanter zilverreserves in de grond te laten zitten in afwachting op een prijsstijging.

Grootste tracker

De grootste fysieke tracker die de zilverprijs schaduwt, is de iShares Silver Trust (ticker SLV). Die heeft meer dan 318 miljoen troy ounce of bijna 9900 ton fysiek zilver onder beheer. Eén deelbewijs vertegenwoordigt een troy ounce fysiek zilver. De jaarlijkse beheersvergoeding bedraagt 0,5 procent. We verhogen onze positie voor de voorbeeldportefeuille.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content