Greenyard
De markt beloonde de beter dan verwachte halfjaarcijfers van Greenyard. Het aandeel blijft aantrekkelijk gewaardeerd. Greenyard bekijkt de herfinanciering van een dure obligatielening.
Greenyard boekte in de eerste helft van zijn boekjaar (de periode van 1 april tot 30 september) een beter dan verwacht omzetcijfer van 2,15 miljard euro, of een omzetgroei van 8,6 procent. Dat cijfer impliceert een nog iets hogere groei in het tweede kwartaal, want na drie maanden bedroeg die 8,4 procent. Op vergelijkbare basis (zonder eenmalige elementen) steeg de omzet in het eerste semester met 6,8 procent, tegenover een verwachte toename met 3 procent. Wisselkoerseffecten hadden een negatieve impact van 0,9 procent, vooral door het fors gedaalde Britse pond, terwijl de overname van Lutèce – een Nederlandse wereldspeler in champignonconserven – 2,8 procent extra omzet opleverde.
De omzet van het grootste segment, Fresh (Univeg, een wereldspeler in verse groenten en fruit), groeide met 6,9 procent tot 1,75 miljard euro (81,6% van het groepstotaal). Recurrent was er zelfs een toename met 7,5 procent door de sterke groei in Duitsland, Nederland en Polen. De recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) nam met 11,5 procent toe, waardoor de rebitda-marge steeg van 2,5 naar 2,6 procent. Het tweede segment is Long Fresh, de nieuwe naam voor Prepared, met de diepvriesafdeling Pinguïn en de conservenafdeling Noliko. Long Fresh zag de omzet met 19,6 procent toenemen tot 359 miljoen euro (16,7% van het groepstotaal). Dat cijfer omvat Lutèce, maar ook organisch was er nog een mooie stijging met 4,1 procent. Het slechte weer had een negatieve impact, en bovendien houdt de prijzendruk aan. De rebitda zakte met 2,5 procent tot 26,8 miljoen euro, en de rebitda-marge kromp van 9,2 naar 7,5 procent.
Horticulture is veruit het kleinste maar wel het rendabelste segment, dat de activiteiten van Peatinvest omvat, een topvijfspeler in Europa als producent van potgrond. De licht negatieve omzettrend van het eerste kwartaal (-3,2% tot 24,6 miljoen euro) werd bevestigd, met na het eerste semester een omzetdaling met 2,5 procent tot 36,3 miljoen euro. Een betere productmix deed de rebitda echter met 29,6 procent opveren tot 5,4 miljoen euro (rebitda-marge van 11,3 naar 15%).
Op groepsniveau leidde dat tot een stijging van de rebitda met 7,7 procent tot 77,7 miljoen euro en een daling van de rebitda-marge van 3,7 naar 3,6 procent. De nettowinst steeg van 2,2 miljoen naar 6,8 miljoen euro, of van 0,05 naar 0,15 euro per aandeel. De nettoschuld daalde van 415,4 naar 379 miljoen euro, en de verhouding van de nettoschuld tegenover de rebitda verbeterde van 3,1 naar 2,7 keer.
Greenyard bekijkt de herfinanciering van een dure obligatielening (7,785% intrest, uitstaand bedrag 285 miljoen euro) met vervaldatum 2020. Een verlaging van de intrestvoet tot 4 procent zou de nettowinst met 11 miljoen euro opkrikken (0,25 euro per aandeel). Het bij de jaarrapportering in juni aangekondigde brutodividend van 0,2 euro per aandeel werd eind september uitbetaald. Dat was een teken van vertrouwen in de verdere ontwikkeling. Om de verdere groei te verzekeren verdubbelde de groep de capaciteit van het diepvriessegment in Polen en neemt het in 2017 een nieuw ultramodern magazijn in gebruik in de Verenigde Staten.
Conclusie
De markt beloonde de beter dan verwachte halfjaarcijfers van Greenyard. Het aandeel blijft aantrekkelijk tegen 7 keer de verhouding tussen de ondernemingswaarde en de verwachte bedrijfskasstroom voor 2016. De positieve evolutie van de nettoschuldpositie biedt ruimte voor verdere groeiplannen.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Munt: euro
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 648 miljoen euro
K/w 2015: 40
Verwachte k/w 2016: 25
Koersverschil 12 maanden: +8%
Koersverschil sinds jaarbegin: -4%
Dividendrendement: 1,4%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier