Greenyard Foods

Alles bij elkaar zijn we tevreden over het eerste jaarrapport van de fusiegroep Greenyard Foods. Het opstarten van een nieuw dividendbeleid schenkt vertrouwen en we verwachten een combinatie van groei en een verbeterende rendabiliteit.

De markt had blijkbaar meer verwacht van de eerste jaarcijfers van de nieuwe fusiegroep Greenyard Foods. Het betrof de cijfers over de periode van 1 april 2015 tot 31 maart 2016. Sinds het samengaan op 19 juni 2015 van het vroegere Greenyard Foods met Univeg Group en Peatinvest worden de activiteiten onderverdeeld in drie segmenten: Fresh (Univeg, wereldspeler in verse groenten en fruit), Prepared (diepvriesafdeling Pinguïn en conservenafdeling Noliko) en Other (Peatinvest, topvijfspeler in Europa als producent van potgrond). De omzet daalde op een vergelijkbare basis met 1,1%, tot 3,97 miljard EUR. In de eerste jaarhelft was er nog een stijging met 1,5%, tot 1,98 miljard EUR.

Onderliggend blijft dat evenwel een goede prestatie, rekening houdend met het verlies van een belangrijke Duitse klant in het segment Fresh vanaf 1 maart 2015 (jaaromzet van 300 miljoen EUR) en de prijzendruk in het segment Prepared dankzij het aanhoudende uitvoerverbod van groenten en fruit naar Rusland. Het segment Fresh zag zijn omzet met 1,9% terugvallen, tot 3,25 miljard EUR. Het omzetverlies werd grotendeels gecompenseerd dankzij 11% groei in de kernmarkten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en de Verenigde Staten.

Bemoedigend is het herstel van de recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) in de tweede jaarhelft (+9%, tot 24,6 miljoen EUR), na de terugval met 7,4%, tot 40,8 miljoen EUR in de eerste jaarhelft. Op jaarbasis beperkte de daling van de rebitda zich met 75,4 miljoen EUR tot 0,5%, en bleef de rebitda-marge stabiel op 2,3%. De omzet in het segment Prepared steeg met 1,7%, tot 646,1 miljoen EUR, waarvan 1% te danken was aan positieve wisselkoerseffecten. In de eerste jaarhelft was er een toename met 0,8%, tot 300 miljoen EUR.

De rebitda steeg in de tweede jaarhelft met 9% (24,1 miljoen EUR), waardoor de forse daling in de eerste jaarhelft (-27,4%) op jaarbasis verminderde tot 13,9%: van 59,9 miljoen EUR naar 51,6 miljoen EUR. De rebitda-marge daalde van 9,4 naar 8%. Zonder de 8 miljoen EUR extra kosten door tijdelijke operationele problemen zien we evenwel een stabiele rebitda. Het kleinste segment Other presteerde opnieuw sterk, met een omzettoename met 9,2%, tot 72,4 miljoen EUR (1,8% van het groepstotaal), een stijging van de rebitda met 9,2%, tot 9,2 miljoen EUR en een stabiele rebitdamarge van 12,8%.

Op groepsniveau zakte de rebitda met 5,5%, tot 136,2 miljoen EUR en de rebitdamarge van 2,9% naar 2,8%. De nettowinst klokte 57% hoger af op 17 miljoen EUR of 0,38 EUR per aandeel, en dankzij een daling van het werkkapitaal met 68,3 miljoen EUR daalde de nettoschuldpositie met 9,1%, tot 382,9 miljoen EUR, of 2,8 keer de ebitda (2,9 keer vorig jaar). De vooropgestelde synergie van de fusie, maar ook van de overname begin dit jaar van Lutèce, een Nederlandse wereldspeler in champignonconserven, zit op schema. Greenyard Foods stelt verrassend een brutodividend van 0,2 EUR per aandeel voor, een brutorendement van 1,5%.


Conclusie

We zijn alles bij elkaar tevreden met het eerste jaarrapport van de fusiegroep Greenyard Foods. Het opstarten van een nieuw dividendbeleid schenkt vertrouwen en we verwachten de komende semesters een combinatie van groei en een verbeterende rendabiliteit. We bevestigen daarom het positieve advies.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content