Goldcorp

Operationele problemen zijn eigen aan mijnbouw. De verwachte groei bij Goldcorp is met enkele jaren uitgesteld, al zijn positieve verrassingen niet uitgesloten.

Goldcorp is, gemeten volgens de output, de vierde goudproducent ter wereld en heeft tien operationele mijnen en verschillende ontwikkelingsprojecten in portefeuille, allemaal op het Amerikaanse continent. Naast goud produceert de groep met hoofdzetel in Canada ook zilver, koper, zink en lood als bijproduct. Het grootste deel van de output komt uit de Verenigde Staten en Canada. Andere activa bevinden zich in Mexico, Argentinië, de Dominicaanse Republiek en Guatemala.

De neerwaartse bijstelling van de goudproductie naar 2,8 tot 3,1 miljoen troy ounce voor de komende jaren is voor een groot stuk toe te schrijven aan de Mexicaanse Peñasquito-mijn, de grootste van de groep. Daar zullen de komende kwartalen minder rijke ertslagen (lagere ‘grades’) worden ontgonnen. Ook bij het vorig jaar opgestarte Eléonore in Québec komt de productie trager dan verwacht op kruissnelheid. Verder zijn er problemen bij het Cochenour-project in Canada, een uitbreiding van de bestaande Red Lake-mijn.

De mijnen van de groep produceerden in het eerste kwartaal gezamenlijk 783.700 ounce goud. Dat was 8% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder, maar wel 14% minder dan in het vierde kwartaal. De totale productiekosten daalden naar 836 USD per ounce, tegenover 885 USD een jaar eerder. De daling viel met name toe te schrijven aan gunstige valutaeffecten, lagere energiekosten en kleinere verliezen op rentederivaten. Over het volledige boekjaar 2015 bedroegen de gemiddelde productiekosten 852 USD per ounce. Voor dit jaar stelt Goldcorp een cijfer tussen 850 en 925 USD voorop.

De piek in de kapitaaluitgaven is al achter de rug en die zullen de komende kwartalen verder afnemen. Dit jaar wordt over twee nieuwe projecten beslist, onder meer over een uitbreiding van Peñasquito. De vrije kasstroom was in het eerste kwartaal nog 101 miljoen USD negatief, maar voor heel 2016 wordt op minstens 400 miljoen USD gerekend. Dat is op basis van een goudprijs van 1200 USD, waarbij elke stijging met 100 USD de vrije kasstroom met 288 miljoen USD doet stijgen. De groepsreserves daalden met 18%, tot 40,7 miljoen ounce, maar dat komt omdat de referentieprijs om reserves als economisch rendabel te beschouwen werd verlaagd van 1300 naar 1100 USD.

Dat cijfer is, gezien de recente klim van de goudprijs, dus erg conservatief. Goldcorp sloot het eerste kwartaal af met 500 miljoen USD aan cash en investeringen, aangevuld met een ongebruikte kredietlijn van 2,7 miljard USD. Daar stond een totale schuld van 2,73 miljard USD tegenover. Goldcorp wil vanaf 2018 jaarlijks bijkomend 250 miljoen USD besparen. Vorige week lanceerde Goldcorp een vriendschappelijk overnamebod op Kaminak Gold (omvat Coffee Gold project; nog maar pas voorgesteld in Flash in het nummer 17B) in aandelen Goldcorp (0,10896 aandelen Goldcorp per aandeel Kaminak), een premie van 33%.


Conclusie

Operationele problemen zijn eigen aan mijnbouw, en dat beklemtoont het individuele beleggingsrisico van een goudmijn. De verwachte groei bij Goldcorp is met enkele jaren uitgesteld, al zijn positieve verrassingen niet uitgesloten. Goldcorp blijft een financieel gezond bedrijf en we menen dat de underperformance tegenover de goudmijnindexen maar tijdelijk is. Tegen 0,9 keer de boekwaarde blijft het aandeel koopwaardig.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content