Gold Fields heeft inhaalbeweging ingezet
Golds Fields ligt ondanks een minder goed jaarbegin op schema om de prognose voor 2017 te halen. De internationale goudgroep behoort tot de goedkoopste mijnaandelen.
Gold Fields is ondanks zijn Zuid-Afrikaanse wortels tot een internationale goudgroep uitgegroeid. De mijnen buiten het thuisland staan in voor 87 procent van de groepsproductie. De vier Australische mijnen van de groep nemen 43 procent van de productie en bijna de helft van de bedrijfskasstroom (ebitda) voor hun rekening. Tarkwa en Damang in Ghana tekenen voor 32 procent van de omzet en de ebitda. Bij Cerro Corona in Peru is dat 12 procent van de omzet en 13 procent van de ebitda.
South Deep is de enige overgebleven Zuid-Afrikaanse mijn van de groep, maar het is niet de minste. Met 34,1 miljoen troy ounce aan reserves staat de mijn in voor 70 procent van de bewezen groepsreserves. De mijn behoort al sinds 2006 tot de groep maar is nog lang niet op kruissnelheid. Gold Fields verwacht voor 2017 een productie van 315.000 troy ounce. Maar dat wordt niet eenvoudig. In het eerste kwartaal daalde de productie van South Deep naar 46.000 troy ounce, 28 procent minder dan een jaar eerder. Het management wijt dat aan een aardverschuiving en twee ongevallen. In het tweede en derde kwartaal worden in principe rijkere ertslagen ontgonnen, waardoor de productie weer zou stijgen. Gold Fields mikt voor South Deep op een productie van 500.000 troy ounce en productiekosten onder 900 dollar per troy ounce. Dat doel zal pas in 2022 worden gerealiseerd. Voorlopig draagt South Deep nog maar 6 procent bij aan de ebitda van de groep.
De groepsproductie daalde in het eerste kwartaal met 9 procent naar 515.000 troy ounce. Naast South Deep presteerden ook de Australische mijnen ondermaats. Dat had vooral te maken met tegenvallende weersomstandigheden, waardoor er 18 productiedagen minder waren. Toch ligt Gold Fields nog op schema om de prognose voor 2017 waar te maken. Die ligt met 2,1 tot 2,15 miljoen troy ounce een fractie lager dan de productie van vorig jaar. De productiekosten zouden enkele procenten oplopen naar 1010 tot 1030 dollar tegenover 973 dollar vorig jaar. Gold Fields liet het budget voor kapitaaluitgaven gedurende drie opeenvolgende jaren dalen. Maar start nu een inhaalbeweging. In 2017 wordt het budget al met 17 procent opgetrokken en de komende zes jaar wordt 2,3 miljard Zuid-Afrikaanse Rand vrijgemaakt. Een groot deel daarvan gaat naar de uitbreiding van South Deep. De gemiddelde productie van de mijn zal uitkomen op 225.000 troy ounce. Het Gruyere-project in Australië is een joint-venture met Gold Road Resources. De mijn wordt eind volgend jaar of begin 2019 operationeel en het aandeel van Gold Fields in de productie zal op 135.000 troy ounce per jaar uitkomen.
De nettoschuld bedraagt 1,24 miljard dollar of ongeveer 1 keer de verwachte ebitda. De vrije kasstroom kon vorig jaar ruim verdubbelen naar 307 miljoen dollar. Op basis van de huidige kostenstructuur ligt het break-evenpunt voor de winst en de vrije kasstroom op 1100 dollar. Gold Fields streeft ernaar 25 tot 35 procent van de aangepaste nettowinst als dividend uit te keren.
Conclusie
Gold Fields kende een moeilijke start van 2017 maar de prognoses voor het volledige boekjaar bleven niettemin intact. Dankzij positieve kasstromen zijn de schulden onder controle en is er zelfs ruimte voor een dividend. Ondanks de koersstijging sinds begin dit jaar is het aandeel een achterblijver. Aan minder dan één keer de boekwaarde behoort Gold Fields tot de goedkoopste mijnaandelen.
Advies : koopwaardig
Risico : hoog
Rating : 1C
Munt: Amerikaanse dollar
Markt: NYSE
Beurskapitalisatie: 2,9 miljard dollar
K/w 2016: 11
Verwachte k/w 2017: 24
Koersverschil 12 maanden: -34 %
Koersverschil sinds jaarbegin: +14 %
Dividendrendement: 2,6 %
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier