Genticel en Volkswagen

Ik ben aandeelhouder van Genticel. Wat raadt u me aan na de tegenvallende studieresultaten van ProCervix?

Genticel is gespecialiseerd in de ontwikkeling van therapeutische vaccins die het humaan papillomavirus (HPV) in een zo vroeg mogelijk stadium bestrijden. HPV is een virus dat kan leiden tot baarmoederhalskanker en waarvoor momenteel geen therapeutische behandeling in een vroeg stadium bestaat. Met ProCervix -intussen omgedoopt tot GTCL001 – loopt sinds begin 2014 een Europese fase II-studie met 233 patiënten, en sinds vorig jaar een fase Ib-studie in de Verenigde Staten.

Het aandeel maakte in januari al een flinke duik (afgerond van 6 naar 3 EUR per aandeel), nadat GTCL001 het primaire eindpunt na twaalf maanden opvolging niet behaalde. Het management bleef echter positief, omdat in belangrijke deelgroepen – vrouwen minder dan 30 jaar en met een normale baarmoederhals en beperkte infectie – de werking wel statistisch significant bleek. In april bleek na verdere analyse de werking zelfs statistisch aantoonbaar voor 80% van de doelgroep. Bovendien bleek uit eerdere wetenschappelijke studies dat bij zwaardere infecties vaccins meer tijd nodig hebben, wat ruimte tot optimisme liet voor de resultaten achttien maanden na de behandeling. Vorige week bleek echter dat het primaire eindpunt ook na achttien maanden niet werd behaald, en dat ook de positieve trend meetbaar na twaalf maanden in de genoemde deelgroepen niet overeind bleef.

Het is nu nog wachten tot begin 2017 op de volledige studieresultaten na 24 maanden opvolging, maar het is duidelijk dat de plannen voor een grote fase III-studie in Europa en de Verenigde Staten mogen worden opgeborgen. Uiteraard is dat een mokerslag voor Genticel, want voor de rest oogt de pijplijn pover, met naast GTCL001 enkel nog het preklinische kandidaat-vaccin GTCL002. Dat vaccin bestrijdt vier bijkomende HCV-types, naast de meest voorkomende types 16 en 18 waarvoor GTCL0001 werd ontwikkeld. Daarnaast vloeit mogelijk dit jaar nog een mijlpaalbetaling voort uit het samenwerkingsverband met het Indian Serum Institute voor de ontwikkeling van therapeutische vaccins op basis van Vaxiclas, het gepatenteerde technologische platform van Genticel. Eind maart had het Franse biotechbedrijf 18,8 miljoen EUR cash (cashburn van 3 miljoen EUR in het eerste kwartaal), voldoende voor nog ongeveer twee jaar.

De huidige marktkapitalisatie van 28 miljoen EUR tegen een koers van 1,8 EUR per aandeel kent dus nauwelijks nog waarde toe aan de technologie van Genticel. We zien echter geen significante koerstriggers, enzouden elke koersopleving aangrijpen om posities af te bouwen.


Genticel en Volkswagen

Wat moet ik concreet doen om een schadeclaim in te dienen voor de geleden schade door het milieuschandaal bij Volkswagen?

Het gigantische milieuschandaal dat in september 2015 losbarstte bij de Duitse autobouwer Volkswagen blijft de gemoederen beroeren. Volkswagen zette daarvoor al 16,2 miljard EUR opzij. Het bedrijf trof onalngs een eerste belangrijke schikking in de Verenigde Staten, voor het uitbetalen van een schadevergoeding van in totaal 10 miljard USD tegenover 480.000 gedupeerde autobezitters, met daarnaast ook nog voor 4,7 miljard USD milieugerelateerde boetes. Wereldwijd zijn er 11 miljoen wagens in het schandaal betrokken.

In Europa is Volkswagen tot nu niet bereid tot het uitkeren van een schadevergoeding, enkel tot het herstellen van de schade. Maar het laatste woord is daarover nog niet gezegd. Onlangs startte in Duitsland een gerechtelijk onderzoek tegen voormalig bestuursvoorzitter Martin Winterkorn, die wordt verdacht van marktmanipulatie. Mogelijk wordt dat onderzoek nog uitgebreid naar andere bestuurs- en managementleden, waaronder huidig bestuursvoorzitter Matthias Müller en topman Hans Dieter Pötsch.

Dat opent perspectieven voor de aandeelhouders, die zich intussen ook niet onbetuigd lieten. Onder meer de Nederlandse Stichting Volkswagen Investors Claims, Deminor en de VFB (de Vlaamse Federatie van Beleggers) zijn actief, die laatste in samenwerking met DSW (Deutsche Schutzvereinigung fur Wertpapierbesitz), een gerespecteerde Duitse beleggersvereniging met een sterke juridische inslag. Belangrijk is wel dat schadeclaims in Duitsland onderhevig zijn aan een verjaringstermijn, die in dit geval ligt op 18 september 2016, één jaar na het bekendmaking van het schandaal.

In Duitsland kunnen beleggers zich aansluiten bij een zogenoemde modelgevalprocedure, de Amerikaanse tegenhanger van de classaction. Aangezien dat alleen kan nadat een rechtbank zo’n procedure heeft ingeleid, en dat wellicht niet zal gebeuren tegen 18 september, raadt DSW beleggers aan individueel voor 18 september een eis tot schadevergoeding in te dienen in Duitsland, en daarbij een toepassing van de modelgevalprocedure aan te vragen. Geen vanzelfsprekende zaak dus, waarbij de kosten moeten worden afgewogen tegenover de mogelijke schadevergoeding.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content