GE heeft nog altijd een gebrek aan power

© reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Oude wijn in nieuwe zakken. Zo kunnen we bondig de marktreactie samenvatten op de aankondiging van de resultaten van General Electric over het tweede kwartaal. De koersdaling met 4,4 procent bewijst dat het vertrouwen nog altijd zoek is bij het onlangs uit de Dow Jones-index gekegelde aandeel na er meer dan een eeuw te hebben deel van uit gemaakt.

Zo’n wanprestatie van de beurskoers als sinds begin vorig jaar (bijna -60% tegenover afgerond +20% voor Dow Jones) gebeurde nooit eerder in de 125-jarig bestaan van het concern. Ver weg is de glorietijd onder Jack Welch voor het industrieel conglomeraat. Welch’ opvolger Jeffrey Immelt zondigde zowat tegen alle cruciale stelregels van zijn voorganger. Slecht uitgedraaide overnames als Alstom en Baker Hughes dreven hem vorige zomer naar de uitgang.

Oudgediende John Flannery nam zowat een jaar geleden de fakkel over en stelde meteen een einde aan de mooie praatjes van Immelt. Flannery zei meteen dat GE er slecht aan toe was en dringend belangrijke veranderingen moest doorvoeren. Om de ernst van de situatie te duiden, halveerde hij het dividend (van 24 naar 12 dollarcent per aandeel). Het was nog maar de tweede keer sinds de Grote Recessie van de jaren dertig dat het dividend werd verlaagd.

Eind juni presenteerde Flannery het ‘nieuwe’ GE, een simpeler, sterker en meer gefocust conglomeraat. GE moet weer een industrieel topbedrijf worden in luchtvaart (GE Avation; 27 miljard dollar omzet in 2017), energie (35 miljard) en hernieuwbare energie (9 miljard). In de komende twaalf tot achttien maanden moet er een verzelfstandigd GE Healthcare (gezondheidszorg; 19 miljard dollar omzet) staan. Baker Hughes GE (olie & gas; 22 miljard) moet ordentelijk zijn afgesplitst in de komende twee tot drie 3 jaar. De aankondiging van de afsplitsing van de transportafdeling werd met de Wabtec-deal (4 miljard dollar omzet) al eerder aangekondigd. Die acties moeten de schuldenlast met 25 miljard dollar terugdringen en de nettoschuld onder 2,5 keer de bedrijfskasstroom (ebitda) brengen.

De grootste uitdaging voor Flannery blijft echter de GE-cultuur weer op scherp te zetten en de winnaarsmentaliteit van onder de Welch-heerschappij terug te brengen. Dat bleek nog maar eens met de kwartaalcijfers. De koers werd richting het meerjarendieptepunt van eerder dit jaar gedreven toen de belofte voor dit jaar van een vrije kasstroom in de buurt van 7 miljard dollar werd afgezwakt tot 6 miljard dollar. De eerdere jaarprognose van de winst tussen 1 en 1,07 dollar per aandeel werd wel gehandhaafd, al zal het eerder aan de onderkant van de vork zijn. De analistenconsensus blijft op 0,95 dollar per aandeel. Er waren wel opnieuw afboekingen en waardeverminderingen, maar de aangepaste winst per aandeel van 19 dollarcent lag boven de 18 dollarcent per aandeel die analisten gemiddeld hadden vooropgesteld. De omzet lag met 30,1 miljard dollar (+3,5%) ook boven de analistenconsensus (29,4 miljard), met dank aan de sterk presterende afdeling GE Healthcare. GE Power blijft het zorgenkind (19% omzetdaling in tweede kwartaal).

Conclusie

General Electric blijft het lelijke eendje van Wall Street. Uiteraard staat topman Flannery voor een titanenwerk en kan deze tanker niet snelsnel gekeerd worden. Het pessimisme van analisten en beleggers heeft wel als groot voordeel dat het GE-aandeel een van de laatste ondergewaardeerde (30 tot 40% korting tegenover de markt) Amerikaanse aandelen is. We hebben de voorbije maanden geleidelijk een positie in het aandeel opgebouwd en blijven uitgaan van een ommekeer op langere termijn. We mikken met andere woorden op een ‘heel ander’ koerspeil binnen twee à drie jaren.


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 13,05 dollar

Ticker: GE US

ISIN-code: US369604103

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 113,50 miljard dollar

K/w 2017: 13,5

Verwachte k/w 2018: 13

Koersverschil 12 maanden: -47%

Koersverschil sinds jaarbegin: -25%

Dividendrendement: 3,7%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content