Galapagos: vertraging in onderzoek taaislijmziekte biedt koopkans

Galapagos-ceo Onno van de Stolpe © BelgaImage

Galapagos moest op 20 juni opbiechten dat het onderzoek naar de taaislijmziekte mucoviscidose enkele maanden vertraging heeft opgelopen. Het aandeel ging daarop lager, waardoor een koopkans zich aandient.

De eerste jaarhelft had voor de Galapagos-aandeelhouders twee gezichten. De eerste maanden steeg het aandeel vlot, gedreven door het opstarten van meerdere nieuwe fase II-studies met filgotinib, vorderingen in het onderzoeksprogramma voor taaislijmziekte (mucoviscidose) en positieve analistenrapporten. Topman Onno van de Stolpe verstaat echter als geen ander de kunst om op goede momenten vers kapitaal op te halen. Dicht bij de koerspiek van 89,75 euro gaf Galapagos 4,5 miljoen nieuwe aandelen uit tegen 90 dollar per aandeel. De netto-opbrengst bedroeg 348 miljoen euro voor 9,3 procent extra aandelen. De uitgifte zorgde voor een keerpunt. Galapagos versterkte zijn al stevige kaspositie tot 1,3 miljard euro.

De terugval van het aandeel sindsdien met ruim 20 procent was welgekomen, maar versterkte nadat Galapagos tijdens de jaarlijkse R&D-dag op 20 juni enkele maanden vertraging had moeten opbiechten in het onderzoeksprogramma naar taaislijmziekte. Samen met partner AbbVie ontwikkelt Galapagos een triplecombinatietherapie (combinatie van een potentiator en twee correctors) voor het herstellen van de onderliggende oorzaak van de ziekte bij 90 procent van de patiënten.

De eerste van drie triplecombinatiestudies start nu in het vierde kwartaal, de volgende twee in de eerste en tweede helft van 2018. Op zich is de vertraging geen ramp, maar ze vergroot wel de achterstand van minstens één jaar op de marktleider Vertex Pharmaceuticals. Het zal er vooral op aankomen betere studieresultaten te behalen.

Galapagos en partner Gilead Sciences blijven fors investeren in het potentiële goudhaantje filgotinib. Er lopen drie fase III-studies voor reuma, de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. De eerste resultaten worden vanaf de tweede helft van 2018 verwacht. De voorbije zes maanden startten zes fase II-studies op voor bijkomende indicaties. We kijken de komende maanden uit naar resultaten van een fase IIa-studie met GLPG1690 bij patiënten met longfibrose (IPF) en naar fase Ib-studieresultaten van MOR106, een middel tegen huidziekten, dat in samenwerking met MorphoSys wordt ontwikkeld. Daarnaast wordt dit jaar de rekrutering voltooid van een fase Ib-studie met GLPG1972 (artrose, met partner Servier), en starten twee klinische studies in niet-vrijgegeven indicaties met GLPG2384 en GLPG1205.


Conclusie

Rekening houdend met de kaspositie van 1,3 miljard euro viel de ondernemingswaarde in twee maanden terug van 3 naar 2 miljard euro. Dat is nog steeds stevig, maar het biedt wel ruimte voor een adviesverhoging naar koopwaardig (rating 1C). Al kunt u gerust nog enkele weken afwachten.


Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 3,36 miljard euro

K/w 2016: –

Verwachte k/w 2017: –

Koersverschil 12 maanden: +35%

Koersverschil sinds jaarbegin: +11%

Dividendrendement: –

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content