Galapagos noteert lager dan voor Gilead-deal
Ondanks de terugval van het aandeel behoudt Galapagos een groot potentieel. Het risicoprofiel is voldoende afgebouwd. Het bedrijf zal enorm groeien in het komende decennium.
Net voor de aankondiging van de tienjarige samenwerkingsdeal tussen Galapagos en de Amerikaanse gigant Gilead Sciences op 14 juli bedroeg de ondernemingswaarde van het Mechelse biotechbedrijf 5,5 miljard euro. Dat is het verschil tussen de beurskapitalisatie (6,6 miljard euro tegen 120 euro per aandeel) en de kaspositie (1,1 miljard). Drie maanden later is de ondernemingswaarde gezakt naar 3,3 miljard euro (8,8 miljard beurswaarde min een geschatte kaspositie van 5,5 miljard). Sinds de recordkoers van 171,2 euro verloor het aandeel 17 procent.
Een eerste verklaring is de opflakkerende discussie over de hoge geneesmiddelenprijzen in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van volgend jaar. Die zette de biotechsector de voorbije tijd onder druk. Een tweede verklaring is de vervlogen droom van een overnamescenario op korte termijn. Een derde verklaring is dat Galapagos te veel opwaarts potentieel heeft afgestaan door alleen de Europese commerciële rechten te houden op de moleculen die Gilead zal inlicentiëren. Hoewel daartegenover een aantrekkelijke royalty van 20 à 24 procent op de niet-Europese verkoop staat, heeft het bedrijf nog werk om investeerders te overtuigen.
Daarnaast was er de zogenoemde black-boxwaarschuwing voor een verhoogde kans op trombose die het reumamiddel Rinvoq van AbbVie (voorheen upadacitnib) op 14 augustus meekreeg bij de goedkeuring door het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap FDA. Die beslissing vergroot de kans dat filgotinib, ondanks het betere veiligheidsprofiel, dezelfde waarschuwing meekrijgt.
De verwachte nieuwsstroom voor de komende vijftien maanden is intens. Voor de reumabehandeling filgotinib is een goedkeuringsaanvraag ingediend in Europa en Japan. Alles zit op schema voor een goedkeuring in de tweede helft van 2020. In de Verenigde Staten wordt het resultaat voor het jaareinde verwacht. In het vierde kwartaal volgen fase II-resultaten met filgotinib voor twee kleine indicaties, het syndroom van Sjorgen en cutane lupus. Er start ook een fase III-programma voor de behandeling van psoriatische artritis. In de eerste helft van 2020 start een fase III-studie voor spondyloartritis (de ziekte van Bechterew) en worden belangrijke fase III-resultaten bekendgemaakt voor de behandeling van de darmziekte colitis ulcerosa. In de eerste helft van 2021 volgen de fase III-studieresultaten voor de ziekte van Crohn. Die laatste twee indicaties hebben een groot marktpotentieel met minder concurrentie en kunnen in 2021 en 2022 de tweede en de derde goedgekeurde indicatie van filgotinib worden.
2020 wordt ook een belangrijk jaar voor de andere kernprogramma’s in de pijplijn van Galapagos. In de fibroseportfolio is het vooral uitkijken naar tussentijdse resultaten van het fase III-studieprogramma met GLPG1690 en de resultaten van een fase II-studie met GLPG1205. Daarnaast zijn er de verwachte fase IIb-studieresultaten met het artrosemiddel GLPG1972 in de tweede helft van 2020. Intussen startte ook een fase I-studie met GLPG3970, een nieuwe klasse kandidaat-geneesmiddelen in autoimmuunziekten met nooit vertoonde werkzaamheidsniveaus in de preklinische studies. Volgend jaar starten meerdere fase II-studies.
Conclusie
We namen Galapagos deze zomer op in onze lijst van veertien Belgische langetermijnfavorieten, omdat we geloven dat het risicoprofiel voldoende is afgebouwd en het bedrijf enorm zal groeien het komende decennium. We grijpen de terugval van het aandeel aan om onze positie in de voorbeeldportefeuille te vervolledigen met een opportunistische aankooplimiet.
Advies: koopwaardig
Risico: hoog
Rating: 1C
Koers: 142 euro
Ticker: GLPG AS
ISIN-code: BE0003818359
Markt: Euronext Amsterdam
Beurskapitalisatie: 8,8 miljard euro
K/w 2018: –
Verwachte k/w 2019: –
Koersverschil 12 maanden: +67%
Koersverschil sinds jaarbegin: +79%
Dividendrendement: –
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier