Galapagos

Het verdere koersverloop wordt nu bepaald door de eerste resultaten van de reumastudie met GLPG0634 in maart.

De rekrutering van in totaal 875 patiënten voor de Darwin 1- en Darwin 2-reumastudies met GLPG0634 werd in november 2014 voltooid. Het gaat om twee fase IIb-studies met de JAK-1-remmer waarmee GLPG in 2012 een belangrijke deal sloot met AbbVie. Vorig jaar rees er twijfel over de slaagkansen van GLPG0634 toen GlaxoSmithKline de ontwikkeling van GSK2586184 (ook een JAK-1 remmer) volledig stopzette, nadat in een fase II-studie voor psoriasis negatieve wisselwerkingen aan het licht kwamen met cholesterolverlagende geneesmiddelen. GLPG bevestigde met GLPG0634 tot nog toe geen vergelijkbare wisselwerkingen te hebben vastgesteld.

Een tweede element dat in 2014 het vertrouwen in GLPG0634 ondermijnde, was het feit dat AbbVie zelf twee fase IIa-studies opstartte met ABT-494, een eigen JAK1-remmer. De resultaten van die studies worden midden 2015 verwacht. Wellicht eind maart volgen de eerste resultaten – op basis van observaties twaalf weken na het opstarten van de behandeling – van Darwin 1 (595 patiënten, behandeling met GLPG0634 en methotrexaat). De twaalfweekse resultaten van Darwin 2 (280 patiënten, enkel behandeld met GLPG0634) komen eraan in het tweede kwartaal en de cruciale vierentwintigweekse resultaten voor beide studies in het derde kwartaal.

AbbVie zal op basis van die laatste resultaten beslissen over het al dan niet licentiëren van GLPG0634, met bijhorende mijlpaalbetaling van 200 miljoen USD voor GLPG. Die beslissing zal AbbVie dus nemen, nadat de studieresultaten van ABT-494 bekend zijn. De eerste resultaten van Darwin 1 zullen echter al een belangrijke indicatie geven, en we verwachten dan ook een forse koersreactie bij de bekendmaking ervan (positief of negatief) in maart. In het tweede kwartaal verwachten we de resultaten van een fase II-studie met GLPG0634 voor de ziekte van Crohn. Ook hier zal AbbVie in tweede jaarhelft beslissen over een licentiëring, met bijhorende mijlpaalbetaling van 50 miljoen USD.

GLPG kreeg intussen de volledige rechten terug van Janssen Pharmaceutica voor GLPG1205, een middel gericht op een nieuwe target (GPR84) voor de behandeling van chronische darmontstekingen. GLPG ontwikkelt het product zelfstandig verder en startte begin januari een fase IIa-studie (eerste resultaten in de eerste jaarhelft van 2016). In december was er dan ook nog dubbel nieuws over de samenwerking met AbbVie voor het ontwikkelen van een medicijn tegen de taaislijmziekte (mucoviscidose). GLPG en AbbVie ontwikkelen hiervoor een vergelijkbare potentiator-correctorcombinatietherapie, waarmee Vertex in 2014 een succesvolle fase III-studie boekte. Met de eerder geselecteerde potentiator GLPG1837 werd een fase I-studie opgestart, waarvoor GLPG een mijlpaalbetaling van 10 miljoen USD ontving. Daarnaast selecteerde GLPG een corrector, GLPG2222. We verwachten binnenkort ook het opstarten van een fase I-studie met GLPG1492, een veelbelovend antibioticum tegen de ziekenhuisbacterie.

Conclusie

We verlagen het advies voor Galapagos, na de koersstijging met ruim 50% sinds onze adviesverhoging in oktober. De toenmalige, overdreven onderwaardering van de pijplijn is intussen sterk verminderd. Het verdere koersverloop zal nu bepaald worden door de eerste resultaten van de reumastudie met GLPG0634 in maart.

Advies: houden

Risico: hoog

Rating: 2C

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content