Galapagos

Voldoende teruggevallen

15,12 EUR – 1C↑

Het is een tijd geleden, maar we geven nog eens een update over een andere, Belgische biotechparel: Galapagos (ticker GLPG; NYSE Euronext Brussel; ISIN-code BE0003818359). GLPG ontwikkelde een duaal businessmodel met Services, een dienstenafdeling gericht op het ontwikkelen van nieuwe medicijnen voor derde partijen, en een afdeling voor het ontwikkelen van eigen medicijnen, vooral op basis van nieuwe werkingsmechanismen. Services bestaat intussen uit drie componenten: Biofocus, Argenta en Fidelta. Onlangs creëerde GLPG een nieuwe CEO-positie (David Smith) voor Services. De afdeling pakt regelmatig uit met verlengingen van bestaande of nieuwe contracten, maar de omzet en de marge zitten sinds de tweede helft van 2012 in (licht) dalende lijn. Smith moet nu Services opnieuw het positieve momentum van de voorbije jaren bezorgen, al kan dat ook een voorbode voor een afsplitsing zijn.

Uiteindelijk draait het bij GLPG vooral om de ontwikkeling van eigen medicijnen. GLPG heeft op dit moment allianties met vier grote farmabedrijven: GSK, AbbVie, Janssen Pharmaceutica en Servier. In totaal lopen voor vijf kandidaat-medicijnen fase II-studies (waarvan twee uitgelicencieerd aan GSK) en twee fase I-studies. De echte doorbraak voor GLPG kwam er in november 2011, toen het bedrijf uitstekende fase IIa-resultaten bekendmaakte met GLPG0634 (een JAK1-remmer) tegen reumatoïde artritis (RA). Eerder in 2011 was er een fameuze tegenvaller met het stopzetten van de fase II-studie met GLPG0259, wat resulteerde in een koersdaling van 12 EUR naar 6 EUR per aandeel. Begin 2012 kon GLPG dan uitpakken met een lucratieve deal met AbbVie voor GLPG0634. GLPG ontving een mijlpaalbetaling van 150 miljoen USD en mits succesvolle fase II-studies neemt AbbVie de licentie over voor 200 miljoen USD. Later kunnen nog additionele mijlpaalbetalingen en dubbelcijferige royalty’s op de verkopen volgen.

Intussen startte GLPG in april 2013 een fase IIb-studie met GLPG0634 voor RA. In 2014 begint een tweede fase II-studie met GLPG0634 voor de ziekte van Crohn. De initiële resultaten voor RA volgen eind 2014 en midden 2015 (Crohn). Nog in 2012 nam GSK de licentie van GLPG0778 over (en back-up GLPG0555), en het bedrijf startte in februari 2013 een fase II-studie voor psoriasis (huidziekte) en lupus (auto-immuunziekte). In april 2013 startte GLPG een fase IIa-studie (proof of concept) met GLPG0974 voor chronische darmontstekingen, waarvan de resultaten in het eerste kwartaal 2014 worden verwacht. In juli 2013 startte een nieuwe fase I-studie met GLPG1205 voor ontstekingsziekten, een samenwerking met Janssen Pharmaceutica, die een mijlpaalbetaling van 6,6 miljoen EUR opleverde. Er loopt ook nog een fase Ib-studie met GLPG0187 (kanker). Het afgelopen jaar ontdekte GLPG een nieuw soort antibioticum – CAM-1 tegen ziekenhuisbacterie – en GLPG1790 voor een momenteel niet-behandelbare vorm van borstkanker. Als alles goed gaat, starten voor beide in 2014 de eerste klinische (fase I-)studies. Ten slotte kondigde GLPG in september een nieuwe deal aan met AbbVie (voorafbetaling van 45 miljoen USD) voor het ontwikkelen van een medicijn tegen de taaislijmziekte.

Bij jonge biotechbedrijven is het steeds uitkijken naar de evolutie van de kaspositie. Op dat gebied beheerst GLPG de kunst van goed getimede kapitaalverhogingen. In april 2013 werd 53,9 miljoen EUR opgehaald via een private plaatsing tegen 20 EUR per aandeel, zonder noemenswaardige korting op de koers. Samen met de inkomsten van de recente deal met AbbVie leidt dat tot een mooie verwachte kaspositie eind 2013 van 125 miljoen EUR of 4,2 EUR per aandeel.

Galapagos is voldoende gefinancierd om de mooie portefeuille kandidaat-medicijnen te ontwikkelen. Veel zal afhangen van de resultaten met GLPG0634. Sinds de kapitaalverhoging zakte het aandeel met ongeveer 25%. Gezien de nieuwsflow vinden we dat voldoende om de rating weer te verhogen naar ‘koopwaardig’ (rating 1C). Zoals altijd is dit een aandeel voor de risicobewuste biotechbelegger.

Koopwaardig

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content