Fresenius komt met vervelende winstwaarschuwing

© Belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Net toen de koers van Fresenius opveerde na een gunstige rechterlijke uitspraak, moest het bedrijf een winstwaarschuwing de wereld in sturen.

De specialist in medische producten en diensten kreeg begin oktober gelijk van de rechter in de arbitrageprocedure over het afblazen van de overnamepoging op Akorn Inc, een Amerikaanse producent van voorschriftvrije producten. Met 4,75 miljard dollar zou het duurste overname ooit geweest zijn voor Fresenius. Akorn had aangevoerd dat de argumenten van Fresenius slechts om ‘kleine’ te verwaarlozen fouten gingen, maar de rechter in Delaware zag toch een veelvoud aan fouten, die bij de Duitsers terecht twijfels opriepen en het terugtrekken uit de deal rechtvaardigden.

De koers van Fresenius maakte toen nog een mooie sprong (+8,5%), maar na een winstwaarschuwing voor het derde kwartaal en niet al te denderende vooruitzichten voor het vierde kwartaal werd het koersverloop veel minder begeesterend. In het derde kwartaal was er 8,2 miljard euro omzet. Dat is een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Fresenius haalt 42 procent van de groepsomzet uit Noord-Amerika. Zonder wisselkoersschommelingen was de toename 4 procent, wat aan de onderkant van de verwachtingen ligt. De teleurstelling zat hem veeleer in het bedrijfsresultaat (ebit), dat met 1,11 miljard euro constant bleef. De nettowinst maakte wel een sprong van 8 procent tot 445 miljoen euro.

Fresenius is een specialist in medische producten en diensten bestaat eigenlijk uit een ‘klavertje vier’. Vooreerst is er het eveneens beursgenoteerde Fresenius Medical Care (ticker FME), de wereldmarktleider in apparatuur en dialysecentra (3815 wereldwijd). Fresenius Medial Care stond in het derde kwartaal van 2018 voor 49 procent van de groepsomzet van Fresenius SE. Deze dochter bleef tot nog toe onder de verwachtingen dit jaar.

Een tweede dochter is Fresenius Kabi, dat goed is voor 20 procent van de groepsomzet. Fresenius Kabi is gespecialiseerd in de behandeling en de zorg van chronisch en ernstig zieke patiënten door het intraveneus toedienen van generische geneesmiddelen, het uitvoeren van bloedtransfusies, infusietherapie en aanverwante medisch materieel. Die activiteit kent een stevige groei door de vergrijzing van de westerse bevolking, het veelvuldig patentverval en het lanceren van producten op de Aziatische groeimarkten. De divisie is dan ook de ster van het ogenblik in de groep.

Fresenius Heliosbrengt 25 procent groepsomzet aan. Het is de grootste operator van privéziekenhuizen in Duitsland en Spanje. Helios Duitsland behandelt jaarlijks 5,2 miljoen patiënten, Helios Spanje (Quironsalud)zelfs 11,6 miljoen.

Tot slot is er Fresenius Vamed, een Oostenrijkse dienstverlener voor de planning, de constructie en uitbating van ziekenhuisfaciliteiten. Die levert 6 procent groepsomzet.

Op groepsniveau ligt de omzet na negen maanden 1 procent hoger op 24,7 miljard euro. Bij constante wisselkoersen is er een toename met 5 procent. De ebit staat na drie kwartalen 5 procent lager op 3,3 miljard euro (bij constante wisselkoersen -1%). Het nettoresultaat ligt 3 procent hoger op 1,37 miljard euro (+7% bij constante wisselkoersen). De bedrijfstop bevestigde dat ze voor dit jaar verwacht dat de toename van het nettoresultaat aan de onderkant van de vorkt van 6 tot 9 procent zal liggen. Hetzelfde geldt voor de verwachte omzetgroei. Die zou uitkomen aan de onderkant van de prognose van 5 tot 8 procent bij constante wisselkoersen.


Conclusie

De feitelijke winstwaarschuwing midden oktober, bevestigd bij de publicatie van de resultaten over het derde kwartaal, kwam erg ongelegen. We kregen zo de tijd niet om te profiteren van de koersstijging door het wegvallen van de twijfels rond de Amerikaanse overname. Gezien de mindere vooruitzichten op korte termijn voor zowel de beurzen als het bedrijf zelf, zetten we toch door met het oorspronkelijk plan onze positie af te bouwen.


Advies: houden/afwachten

Risico: laag

Rating: 2A

Koers: 53,70 euro

Ticker: FRE GR

ISIN-code: DE0005785604

Markt: Frankfurt

Beurskapitalisatie: 29,9 miljard euro

K/w 2017: 15

Verwachte k/w 2018: 15

Koersverschil 12 maanden: -22%

Koersverschil sinds jaarbegin: -17%

Dividendrendement: 1,4%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content