Freeport-Mcmoran

Freeport-Mcmoran blijft op de eerste plaats de grootste onafhankelijke, beursgenoteerde koperspeler ter wereld.

Boven op de algemene daling van de grondstoffenwaarden door de twijfels over de Chinese groei, kreeg Freeport-Mcmoran (ticker FCX) een bijkomend verlies aangesmeerd na de publicatie van de cijfers over het tweede kwartaal. Beleggers misten een allesomvattend plan om de crisis aan te pakken. Dat plan kwam er enkele dagen later wel, zodat de koers daarop de 10% extra koersdaling kon recupereren. FCX was jarenlang uitsluitend op metalen gefocust, op de eerste plaats koper en goud. Maar in 2013 was er de omstreden overname ter waarde van 9 miljard USD van Plains Explorations, waardoor de groep weer actief werd in de Amerikaanse olie- en gassector. In de eerste jaarhelft werden 25,6 miljoen vaten olie-equivalent geproduceerd of omgerekend 142.000 vaten per dag.

FCX blijft op de eerste plaats de grootste onafhankelijke, beursgenoteerde koperspeler ter wereld. Met in het eerste semester van 2015 een verkocht volume van 1,9 miljard pound koper. Die koperprijs is echter in vier jaar tijd gehalveerd. Het mag dan ook niet verbazen dat de koers met 80% is teruggevallen, van bijna 60 USD begin 2011. Verder is Freeport een respectabele goudproducent, met een productiecijfer in de eerste jaarhelft van 0,63 miljoen ounce. Bijkomend is FCX ook met 49 miljoen pound in het eerste semester de grootste producent ter wereld van molybdeen (cruciaal metaal om staal sterker, corrosiebestendiger en beter bestand tegen temperatuurschommelingen te maken).

Een van de belangrijkste troeven van FCX is de fraaie geografische spreiding, met activiteiten op vier continenten. De Amerikaanse groep met hoofdzetel in Phoenix, Arizona beschikt in de Verenigde Staten over zeven kopermijnen en één specifieke molybdeenmijn (Henderson in Colorado). In Latijns-Amerika heeft FCX twee kopermijnen, Cerro Verde in Peru en El Abra in Chili. In Azië zijn alle activiteiten geconcentreerd in Indonesië. Het Grasberg-project is een mijnbouwcomplex van absoluut wereldformaat. Grasberg omvat de grootste koper- en goudreserve ter wereld. Grasberg levert ook haast de volledige goudproductie. In Afrika is de productie nog maar enkele jaren geleden opgestart met het Tenke Fungurume-project in Congo. Verder is er een beperkte kobaltproductie. Voor dit jaar mikt de groep op een stijgende koperproductie van 4,2 miljard pound, een iets hogere goudproductie van 1,3 miljoen ounce goud en een stabiele productie van 93 miljoen pound molybdeen.

De olie- en gasproductie zou dit jaar lager uitvallen, want er wordt gemikt op 52,3 miljoen vaten olie-equivalenten. Het tweede kwartaal was erg zwak. Zelfs zonder de 2,0 miljard USD afschrijvingen lag de 0,14 USD winst per aandeel een heel stuk onder de 0,46 USD uit het tweede trimester van 2014. De omzet liep bijna 20% terug, tot 4,25 miljard USD.

Conclusie

De nieuwe koersklap heeft Freeport-McMoRan nu wel erg goedkoop gemaakt, tegen 0,8 keer de boekwaarde, 0,6 keer de omzet en 7 keer de verwachte verhouding ondernemingswaarde (ev) tegenover de bedrijfskasstroom (ebitda). Het zal nog wel even duren voor we een substantieel koersherstel zien, maar vanuit een perspectief van drie tot vijf jaar een serieuze kanshebber. Na uitbodeming bekijken we een opname in de Inside Selectie.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content