Fountain

Het blijft duidelijk dat een belegger in Fountain geduld zal moeten opbrengen voor de terugkeer van een degelijke rendabiliteit.

=

Er gloort weer een kleine beetje licht aan het eind van de donkere tunnel waarin Fountain zich al enkele jaren bevindt. De Waals-Brabantse onderneming commercialiseert machines voor de distributie van warme dranken (vooral koffie, maar ook thee, chocolade en soepen). Na een vrij desastreuse eerste jaarhelft bleken de zaken in het tweede semester toch al beter onder controle. De raad van bestuur zag zich in september van vorig jaar genoodzaakt drastisch in te grijpen met het ontslag van topman Paul Baeck, die nog maar in 2012 was aangesteld als CEO. Zijn strategische plan (Kaffa 2018) om van Fountain weer een levensvatbaar, gezond bedrijf te maken, bleek in de eerste zes maanden van vorig jaar absoluut de doelstellingen niet te halen.

Als onderdeel van dat strategisch plan had Fountain in het eerste helft van 2014 een stevige kapitaalverhoging doorgevoerd, waarbij voor twee aandelen op drie nieuwe aandelen kon worden ingetekend tegen amper 2 EUR per aandeel. De beursgang in 1999 gebeurde tegen 56 EUR per aandeel. Een kapitaalverhoging, die het aantal aandelen van afgerond 1,7 naar 4,2 miljoen deed toenemen, was onvermijdelijk geworden. Toen begin augustus bleek uit transparantieverklaringen dat niemand minder dan Marc Coucke (Omega Pharma) meer dan 7% van de aandelen in bezit had, ontstond zowaar even een koopgolf op het aandeel. Maar de haljaarcijfers zetten de aandeelhouders weer met beide voeten op de grond.

In het eerste semester van 2014 was sprake van een omzetdaling met 4,9%, tot 16,1 miljoen EUR. Op dat gebied geven de jaarcijfers niet meteen veel beterschap, met eind 2014 een cijfer van -4,1% (van 32,45 naar 31,14 miljoen EUR). Op vergelijkbare basis gaan we wel van -7,0% in eerste semester naar -3,1% in de tweede jaarhelft. Fountain verliest vele, kleine klanten en probeert die te vervangen door grotere klanten (vanaf 50 werknemers). Fountain tracht de nieuwe klanten te lokken door lokaal te werken met toch een nationale dekking, een zeer uitgebreid gamma en een kwalitatief hoge service te bieden. Maar 2014 is een overgangsjaar geworden. Voor 2015 wordt wel op een omzetherstel gerekend. Er wordt zelfs een cijfer van +3,5% opgeplakt.

Tegen 2018 wilde Baeck 50% meer omzet halen met een herstel van de marges zoals die enkele jaren geleden waren (rebitda-marges van 20% of meer). In afwachting dat een nieuwe CEO wordt gevonden, neemt Eugeen Beckers de rol van topman waar. Maar net als voor 2013 werd ook het resultaat van vorig jaar met rode inkt geschreven. Onder meer door een afschrijving op goodwill van liefst 11,5 miljoen EUR. Daardoor was er een dieprood geconsolideerd nettoresultaat van -15,3 miljoen EUR. Zonder eenmalige elementen bedroeg het resultaat -2,7 miljoen EUR. De recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) kwam op 1,3 miljoen EUR uit of een rebitda-marge van 4,2%.

Conclusie

Het blijft duidelijk dat een kandidaat-belegger in Fountain geduld zal moeten opbrengen voor de terugkeer van een degelijke rendabiliteit. Als die terugkeert, is het aandeel vandaag erg goedkoop. Maar desondanks blijft het risico van dit aandeel bovengemiddeld. Niet voor de goede huisvader-belegger dus.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content