First Quantum Minerals

De koersstijging van het aandeel van First Quantum Minerals was een beetje vreemd, want de resultaten voor het eerste kwartaal waren niet denderend.

Tegenover een gemiddelde analistenverwachting van 0,05 USD per aandeel winst kwam een effectief resultaat van 12 dollarcent per aandeel verlies. Dat werd al wel teruggebracht tot -0,02 USD per aandeel als we er een aantal eenmalige elementen uithalen. Analisten kwamen echter al snel tot het besluit dat in het eerste trimester vooral eenmalige elementen speelden. Het meest geruchtmakende is de verhoging door Zambia van de royalty’s op openluchtmijnbouw van 6 naar 20% begin 2015. Die beslissing werd inmiddels teruggedraaid naar 9% (48 miljoen USD negatieve impact in eerste kwartaal).

First Quantum is actief met de Kansanshi-mijn (openluchtmijn; koper-goudproject) in Zambia, de grootste kopermijn van Afrika en breidt er volop uit. De Kansanshi-kopersmelter, bijvoorbeeld, is sneller dan verwacht klaar. First Quantum Minerals kwam in de voorbeeldportefeuille door het overnamebod op Lumina Copper, waar we kozen voor het gemengd bod: aandelen First Quantum + cash. Het Canadese mijnbouwbedrijf met de focus op koper is een relatieve nieuwkomer in de mijnbouw. Het langst in gebruik is de vermelde Kansanshi-mijn.

Een tweede Afrikaanse mijn is de Guelb Moghrein-mijn (koper-goudproject), in Mauritanië, overgekocht in 2010 van Anglo American, zeer lage productiekost. Dan maken we de overstap naar Australië voor de Ravensthorpe-mijn, een buitenbeentje want enkel een nikkelmijn. Dan komen we naar Europa met twee mijnen in Finland. Vooreerst de Kevitsa-mijn (koper-nikkel-platinaproject, maar nadruk op nikkel). Speciaal hier is dat de mijn in Lapland ligt, wat het erg uitdagend maakt qua klimaat en logistiek. De Pyhäsalmi-mijn (koper-zinkproject) ligt centraal in Finland. Veel zuidelijker in Europa is er de Las Cruces-mijn (openluchtmijn; koperproject) in Spanje. Tot slot maken we nog een overstap naar Azië met de Cayeli-mijn (koper-zinkproject) in het Aziatische deel van Turkije (aan de Zwarte Zee).

Het meest beloftevolle project in ontwikkeling is de bouw van de Cobre Panama-kopermijn in Panama. Een wereldklasseproject met een verwachte levensduur van 34 jaar en een verwachte jaarlijkse productie van liefst 320.000 ton. De huidige planning is om tegen het vierde kwartaal van 2017 een eerste productie te hebben. Mede door dit project hoopt het management tegen 2018 de productiecapaciteit te hebben opgetrokken tot 1,1 miljoen ton koper en 110.000 ton nikkel. Maar de sterke groei leidde ook tot een stevige schuldenpositie. Een bezorgdheid die is weggeëbd, nu de schuldconvenanten met de banken werden aangepast. De focus van de markt ligt opnieuw op First Quantum als sterkste groeier binnen de sector. Analisten zien in First Quantum weer een ideaal overnamedoelwit nu de sector van het koper voor een consolidatie staat en de koperprijs eerder 6000 dan 10.000 USD per ton bedraagt.

Conclusie

First Quantum Minerals is binnen de kopersector zowat het strafste groeiverhaal en dat kan potentiële kopers in de sector verleiden tot een bod. We nemen in elk geval aan dat het aandeel in januari het dieptepunt achter zich heeft gelaten.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content