Fagron is herboren

© .

Fagron slaakte een zucht van opluchting, omdat het prille herstel van de tweede helft van 2016 doorzet. Onder het nieuwe management heeft het de zaken weer onder controle.

De markt reageerde enthousiast op de tradingupdate van Fagron over het eerste kwartaal. Hoewel de cijfers in de lijn van de analistenverwachtingen lagen, werd een zucht van opluchting geslaakt omdat het prille herstel van de tweede helft van 2016 doorzet. Bovendien bevestigde de groep dat de hypermoderne steriele faciliteit in het Amerikaanse Wichita in maart is opgestart. Dat is belangrijk, aangezien Wichita op basis van een verwachte omzet van minstens 100 miljoen dollar binnen drie tot vijf jaar een belangrijke groeimotor moet worden. De bijdrage voor 2017 blijft wel nog beperkt.

De groepsomzet steeg in het eerste kwartaal met 6,1 procent tegenover hetzelfde kwartaal van 2016, van 103,6 miljoen naar 109,9 miljoen euro (+3% tegenover het vierde kwartaal van 2016). Zonder rekening te houden met de 1 miljoen euro omzet van de vorig jaar verkochte faciliteit in Frankrijk, steeg de omzet met 7,1 procent. Exclusief de bijdrage van HL Technology (orthopedische precisiecomponenten, omzetdaling met 12,9% tot 1,73 miljoen euro) bedroeg de omzettoename 7,5 procent. Dit kwartaal zal Fagron berichten over de strategische analyse voor HL Technology.

Tegen constante wisselkoersen beperkte de stijging van de groepsomzet zich tot 1,2 procent. Fagron profiteerde van het forse herstel van de Braziliaanse real (positief effect van 5,5 miljoen euro), waardoor de omzet in Zuid-Amerika klom met 28,7 procent tot 25,1 miljoen euro, of 23,2 procent van de groepsomzet (19,4% vorig jaar). Tegen constante wisselkoersen steeg de omzet met 0,4 procent. De verkoopprijzen in real werden nochtans verlaagd, aangezien de lagere inkoopkosten in Amerikaanse dollar, net zoals bij de concurrenten, worden doorgerekend naar de klant. Onderliggend was er een sterke dubbelcijferige volumegroei, vooral gedreven door nieuwe productlanceringen van Trademarks.

De grootste markt van Fagron blijft Europa, en ook daar zien we een positieve evolutie. De omzet steeg er met 3,3 procent tot 63 miljoen euro (58,3% van het groepstotaal, tegenover 60,7% vorig jaar), ondersteund door een groei in nagenoeg alle landen. In de Verenigde Staten liep de omzet licht terug (-0,2% tot 20 miljoen euro, -3,6% tegen constante wisselkoersen). De dubbelcijferige groei van de steriele activiteiten werd volledig tenietgedaan door de negatieve impact van de veranderde terugbetalingsvoorwaarden voor magistrale bereidingen. Het goede nieuws is dat de omzet uit magistrale bereidingen, stabiliseerde tegenover het vorige kwartaal, na zes kwartalen van achteruitgang, en dat er vanaf het huidige niveau weer aan groei kan worden gedacht.

Het management gaf geen cijfers over de evolutie van de kaspositie, maar bevestigde dat het alle vertrouwen heeft om tegen juli de drie uitstaande obligaties voor 285 miljoen euro terug te betalen. Daarna ontstaat opnieuw ruimte voor overnames, al houdt topman Stols vast aan het voornemen om de verhouding van de netto financiële schuld tegenover de recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) terug te dringen tot onder 3 keer. Eind 2016 bedroeg die verhouding 3,18 keer, op basis van een netto financiële schuld van 285,4 miljoen euro.

Er was geen nieuws over de drie lopende juridische kwesties in de Verenigde Staten, waarvoor Fagron eerder 10 miljoen dollar had opzijgezet. Het heeft onder het nieuwe management de zaken weer onder controle. Het aandeel blijft koopwaardig, al is de koers na een klim met 33 procent sinds eind 2016 toe aan een adempauze (rating 1B).


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 926 miljoen euro

K/w 2016: –

Verwachte k/w 2017: 22

Koersverschil 12 maanden: +145%

Koersverschil sinds jaarbegin: +33%

Dividendrendement: –

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content