Fagron staat al een tijdje onder druk door de terugbetalingsperikelen in de Verenigde Staten en de moeizaam verlopende verkoop van Corilus. Maar het blijft een aantrekkelijk groeibedrijf.

Fagron, sinds 1 januari de nieuwe naam voor Arseus, presteerde sterk in 2014. De gerapporteerde cijfers slaan enkel nog op de divisie Fagron, de specialist in farmaceutische grondstoffen en magistrale bereidingen voor apotheken, en HL Technology, ontwikkelaar en producent van precisiecomponenten voor orthopedische specialisten. De omzet steeg met 30,4%, tot 447,1 miljoen EUR, beter dan de eigen prognose van minstens 435 miljoen EUR. De organische groei, zonder overnames, bedroeg 11,5%. Zonder wisselkoerseffecten bedroegen de stijgingen respectievelijk 32,5 en 9,7%. De recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) steeg met 49,8%, tot 118,5 miljoen EUR, of een rebitda-marge van 26,5% (minstens 26% verwacht; 24,8% in 2013).

We kregen voor het eerst cijfers per segment voor de Fagron-divisie. Het grootste segment is Fagron Compounding Essentials, toeleverancier van farmaceutische grondstoffen en apparaten voor magistrale bereidingen in apotheken. De omzet steeg met 0,8%, tot 245 miljoen EUR (56% van het totaal). De omzet werd met 10,9 miljoen EUR gedrukt door de stopzetting van niet-winstgevende industriële verkopen. Recurrent bedroeg de omzetstijging 9,7%. De omzet van Fagron Trademarks – producten en concepten voor magistrale bereidingen – steeg met 35,7%, tot 45,7 miljoen EUR (10%). Het derde segment, Fagron Compounding Services, de 19 steriele en niet-steriele bereidingsfaciliteiten van Fagron, kende een fenomenale omzetstijging van 153,9%, tot 147,8 miljoen EUR (34%).

Geruststellend is dat de twee snelgroeiende segmenten ook de meest rendabele zijn. Ondanks de commotie de voorbije maanden over de terugbetalingsvoorwaarden van magistrale bereidingen in de Verenigde Staten schatten we de prognose voor 2015 van minstens 500 miljoen EUR omzet (+12%) en minstens 26% rebitda-marge als conservatief in. De verkoop van Corilus, de specialist in medische software, is nog steeds niet afgerond. Het management verwacht binnenkort een overeenkomst te kunnen ondertekenen. De opbrengst zou lager kunnen uitvallen dan de analistenschattingen (tot 130 miljoen EUR en meer).

Zonder het geld voor Corilus zwol de nettoschuldpositie verder aan: van 327 miljoen EUR eind 2013, tot 449 miljoen EUR eind 2014. Met een verhouding nettoschuld tegenover rebitda van 3,18 (zonder wisselkoerseffect 3) bleef Fagron wel nipt binnen de schuldconvenanten van maximum 3,25. Er is echter geen reden tot ongerustheid. De vrije kasstroom steeg met 165%, tot 56,7 miljoen EUR. Zonder nieuwe overnames moet Fagron nog maximaal 99 miljoen EUR prestatiegerelateerde premies voor vorige overnames betalen, waarvan 30 tot 35 miljoen EUR in 2015 (eerste jaarhelft). Inclusief de verwachte opbrengst voor Corilus is er ruim 100 miljoen EUR beschikbaar voor nieuwe overnames en investeringen. Het brutodividend stijgt forser dan verwacht met 39%, tot 1 EUR per aandeel.

Fagron staat al een tijdje onder druk door de terugbetalingsperikelen in de Verenigde Staten en de moeizaam verlopende verkoop van Corilus. We houden het aandeel in het oog voor een eventuele opname in de voorbeeldportefeuille. Fagron blijft een aantrekkelijk groeibedrijf, dat van duur noteert tegen 14,8 keer de verwachte winst vor 2015 verre.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content