Exxon Mobil

De kwartaalcijfers van Exxon maakten ons niet enthousiast. Hoewel de schuldgraad van de energiegroep beheersbaar is, staan we niet achter haar keuze de schulden te laten oplopen om het dividend op peil te houden.

Het Amerikaanse Exxon Mobil is de grootste beursgenoteerde energiegroep (olie en gas) ter wereld, met een ondernemingswaarde die de grens van 400 miljard USD vlot overstijgt. De marktsituatie in het tweede kwartaal was voor de energiebedrijven op veel vlakken tegengesteld aan die van het eerste kwartaal. De prijs van een vat ruwe olie veerde op, maar daar stond tegenover dat de raffinagemarges flink daalden. Voor Exxon was het eindresultaat per saldo negatief, want de groepswinst zakte naar 1,7 miljard USD, tegenover nog 1,81 miljard USD in het eerste kwartaal. Tegenover hetzelfde kwartaal in 2015 werd zelfs 59% minder verdiend. Met omgerekend 0,41 USD per aandeel kwam het winstcijfer ook flink onder de consensusprognose van 0,64 USD uit.

Bij upstream (exploratie en productie) kon Exxon een verliescijfer van 76 miljoen USD nog omzetten in een winst van 294 miljoen USD. Bij downstream liep het slechter, met een daling met 81 miljoen naar 825 miljoen USD. Een jaar eerder verdiende de downstreamafdeling nog 1,5 miljard USD. De grootste winstbijdrage kwam opnieuw van de chemie-afdeling, al moest ook die op kwartaalbasis 138 miljoen USD inleveren, tot 1,21 miljard USD. De groepsomzet lag in het tweede kwartaal met 57,7 miljard USD een flink stuk onder de consensusverwachting (60,4 miljard USD).

Exxon kocht in juli ook InterOil uit Papoea-Nieuw-Guinea, voor 2,5 miljard USD en krijgt daarmee nieuwe exploratielicenties in handen. De Amerikanen zijn met een lng-project (vloeibaar aardgas) nu al actief op het eiland ten noorden van Australië. Bij downstream en de chemieafdeling zet Exxon in op producten met een hogere toegevoegde waarde, zoals geavanceerde smeermiddelen en polymeren. De kasstromen volstaan niet om de kapitaaluitgaven en de dividenduitkering te dekken. Bijgevolg blijft de schuld verder oplopen. De kapitaaluitgaven worden dit jaar met ongeveer een derde teruggeschroefd, tot 23,2 miljard USD. In de eerste jaarhelft werd daarvan al 10,3 miljard USD gerealiseerd.

Aan het dividend wordt dus bewust niet geraakt. Dat is een heilig huisje voor de Amerikaanse energiereus. Er is voorlopig dan ook geen sprake van om de aandeelhoudersuitkering te verlagen. De koppigheid van Exxon leidde zelfs tot een afwaardering van de kredietwaardigheid van de groep. Voor het eerst in meer dan tachtig jaar moest de hoogste triple A-kredietrating worden afgegeven. Maar dit kon Exxon niet deren, integendeel. In april werd het dividend voor het 34ste jaar op rij verhoogd, tot 3 USD per aandeel. Daarmee kost de dividenduitkering Exxon jaarlijks meer dan 12 miljard USD. Als enige toegeving aan de critici werd de inkoop van eigen aandelen vanaf het tweede kwartaal tijdelijk opgeschort. Na de eerste jaarhelft was de totale schuld opgelopen tot 44,5 miljard USD. Daar staat een liquiditeitspositie van 4,4 miljard USD tegenover.


Conclusie

De kwartaalcijfers van Exxon konden ons niet bepaald enthousiasmeren. De hogere olieprijs woog onvoldoende door om de lagere marges te compenseren. Hoewel de schuldgraad beheersbaar is, staan we niet achter de keuze om de schulden verder te laten oplopen om het dividend op peil te houden. Bovendien noteert het aandeel met een hoge premie tegenover het sectorgemiddelde.

Advies: houden

Risico: laag

Rating: 2A

Partner Content