EVS beschikt over een unieke positie in de wereld van de live-sportverslaggeving. Het nadeel is dat die markt niet megagroot is en dat het marktaandeel moeilijk nog spectaculair kan toenemen.

Beleggers en analisten hadden vorig jaar veel meer verwacht van EVS Broadcast Equipment. Ook wij. Maar het vierde kwartaal werd dan weer wel een aangename verrassing. Niet in termen van omzet, maar wel in termen van winst. We herhalen dat EVS een specifiek profiel heeft door de omzetpieken te realiseren tijdens de grote sportevenementen. Tijdens die mega-evenementen kan EVS flink wat extra materiaal verhuren. De Luikse onderneming heeft echter geen sterk 2014 afgeleverd. De omzet is vorig jaar slechts met 1,8% gestegen, tot 131,4 miljoen EUR. Maar als we de huurinkomsten gelinkt aan de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji en het WK-Voetbal in Brazilië eruit filteren, samen met de wisselkoersschommelingen, dan keert het plaatje en zitten we met een daling van 8,9%.

Daarbij komt dan ook nog eens dat, door de forse technologie-investeringen, de bedrijfswinstmarge (ebit-marge) al een tijd onder druk staat. De achteruitgang voor de ebit-marge voor het volledige boekjaar 2014 bedraagt 240 basispunten (2,4%), van 37,5 naar 35,1%, door een daling van de ebit in de periode januari-december van 48,4 naar 46,1 miljoen EUR of een terugval met 4,8%. De nettowinst nam toe van 34,0 naar 35,5 miljoen EUR (of van 2,52 naar 2,63 EUR per aandeel; +4,2%).

EVS beschikt over een unieke positie in de wereld van de live-sportverslaggeving. Voordeel is een nog steeds hoge winstmarge. Het nadeel is dat die markt niet megagroot is en dat het marktaandeel moeilijk nog spectaculair kan toenemen. Vandaar dat EVS al enige tijd marktaandeel probeert te halen in de business van Entertainment, Nieuws en Media (ENM). Deze markt is vier keer groter, maar voorlopig heeft EVS maar enkele procenten van die markt weten in te palmen. Het beter dan verwachte vierde trimester is het puike werk van de interim-CEO Muriel De Lathouwer, die door een betere kostenbeheersing de groep in handen heeft genomen en daarvoor beloond wordt met de benoeming tot volwaardig CEO.

De bedrijfstop blijft echter geconfronteerd met de zwakte in de live-productieservermarkt voor dit jaar. Dat wordt weerspiegeld door een erg zwak orderboek van 29,8 miljoen EUR midden februari (-38% ten opzichte van het recordcijfer een jaar geleden). En dus blijft het management werk maken van het verder inperken van de kosten, zodat men nu nog spreekt over een toename van de bedrijfskosten met tussen 5 en 10% (‘high single digit’). Maar gezien het oneven jaar moeten we ervan uitgaan dat de winst per aandeel voor dit jaar onder 2 EUR zal zakken.

Blijft er de kwestie van het dividend. De winst 2014 laat nog toe om het (bruto)dividend van 2,16 EUR per aandeel voor boekjaar 2013 te herhalen. Er was eerder wel de verlaging van het interimdividend van 1,16 naar 1 EUR per aandeel. Dus misschien is 2 EUR per aandeel wel realistischer, wat overeenkomt met nog een mooi dividendrendement van 6% bruto. Alleen moeten we voor dit jaar al rekening houden met een gevoeligere dividendverlaging richting 1,5 EUR per aandeel.

Conclusie

De koers is met 40% hersteld sinds het najaar, na de serieuze dip van vorig jaar. EVS is dan wel een bedrijf met een sterke marktpositie dankzij een superieure technologie, maar dit jaar wordt toch uitdagend om nog koerspotentieel te genereren. Vandaar de adviesverlaging.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content