Europese tracker op bankaandelen

Inspelen op een herstel van de Europese financiële sector kan met trackers die de prestatie van een breed universum aan financiële aandelen schaduwen.

De lange rente daalde dit jaar naar een historisch dieptepunt. Dat was vooral slecht nieuws voor de financiële sector, die zijn klassieke verdienmodel onder druk ziet komen. De jongste weken zijn de inflatieverwachtingen weer wat toegenomen. Die trend startte na de onverwachte verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten. De markt anticipeert op meer overheidsuitgaven die de inflatie zullen aanwakkeren. In de Verenigde Staten klom de rente op de tienjarige overheidsobligatie naar het hoogste niveau in meer dan een jaar. Die beweging werd ook in Europa gevolgd, zij het iets minder uitgesproken. Inspelen op een herstel van de Europese financiële sector kan met trackers die de prestatie van een breed universum aan financiële aandelen schaduwen. We bespreken de iShares Stoxx 600 Banks ETF.


iShares Stoxx Europe 600 Banks ETF

ISIN : DE000A0F5UJ7

Beurs : Deutsche Börse

Eerste notering : april 2001

Activa onder beheer : 483,3 miljoen euro

Dividendrendement : 3,9 procent

Jaarlijkse beheerkosten : 0,46 procent


Die tracker behoort de iShares productfamilie van de uitgever BlackRock Asset Management en is genoteerd op de Deutsche Börse. De ETF schaduwt de prestatie van de Stoxx 600 Banks-index. Dat is een toonaangevende maatstaf voor het rendement van de Europese bankensector. Het gaat om een zogenaamde fysieke tracker, wat betekent dat de uitgever de aandelen van de onderliggende index effectief in portefeuille houdt.


Stoxx 600 Europe Banks index

Tickersymbool : SX7P

Prestatie sinds 1 januari : -13,4 procent

Prestatie 52 weken : -17,2 procent


De Stoxx 600 Europe Banks presteert dit jaar niet goed, maar noteert wel al 34 procent boven het dieptepunt van begin juli. De index telt momenteel 42 bedrijven met hoofdzetel in dertien Europese landen. De geografische spreiding zag er op 23 november als volgt uit:


1. Verenigd Koninkrijk (30,1%)

2. Spanje (14,1%)

3. Frankrijk (12,6%

4. Zwitserland (10,1%)

5. Zweden (9,8%)


Het overwicht van het Verenigd Koninkrijk is logisch gezien de dominantie de Londense City in de Europese financiële sector. Dat is meteen ook de reden waarom de index net begin juli, kort na de brexit-stemming dus, een dieptepunt bereikte. De ingrepen van de Bank of England stabiliseerden de markt waarna de bankaandelen terug konden herstellen.


Grootste individuele posities van de index (op 23 november):

1. HSBC Holdings (16,7%)

2. Banco Santander (7%)

3. BNP Paribas (7%)

4. UBS Group (6%)

5. ING Group (5,6%)

Partner Content