Engie is miskend als defensief aandeel
Veel beweging zit er de jongste jaren niet in de winstontwikkeling bij Engie, maar onder het oppervlak is veel veranderd bij het Franse nutsbedrijf. De vruchten daarvan komen stilaan aan de oppervlakte.
Veel beweging zit er de jongste jaren niet in de winstontwikkeling bij Engie, maar onder het oppervlak is veel veranderd bij het Franse nutsbedrijf. Het management verwacht dit jaar een netto recurrente winst van 2,45 à 2,65 miljard euro, te vergelijken met een winst van 2,6 miljard euro in 2015.
De winst anno 2018 is echter meer voorspelbaar en heeft een grotere kans op een gestage groei. Daalde in 2015 de cashflow nog met 9 procent, dan zou de cashflow van de voorgezette activiteiten dit jaar met minstens 6 procent moeten stijgen. De recurrente nettowinst van de voortgezette activiteiten zou zelfs met 8 procent aandikken. Engie onderstreept de kwaliteit van die verwachting door het dividend met 7 procent op te trekken tot bruto 0,75 euro per aandeel.
Die transformatie werd gerealiseerd door de voorbije jaren voor 14 miljard aan activa te verkopen waarvan de winst in grote mate afhankelijk was van de wispelturige olie- en gasprijzen. Tegelijk werd een even grote som geïnvesteerd in activa met een beter voorspelbare kasstroom, zoals hernieuwbare energie, netwerken en dienstverlening.
Engie zegt dat de transformatie afgerond is. Intussen komt 90 procent van de bedrijfscashflow van gereguleerde tarieven of via contractueel afgesproken prijzen. Die activiteiten leggen de basis voor toekomstige winstgroei, die dit jaar vooral moet komen van grotere volumes en extra besparingen. Het besparingsplan moet dit jaar 300 miljoen euro opbrengen. In de periode 2016-2018 levert dat plan 1,3 miljard euro op, 100 miljoen meer dan begroot.
De transformatie ging gepaard met een moeilijke overgangsperiode. De verkochte activa brengen uiteraard geen winst meer op, wat Engie sinds 2015 ruim 400 miljoen aan recurrente nettowinst kostte. Dat verlies zou eind dit jaar grotendeels goedgemaakt zijn door winst uit nieuwe investeringen (+100 miljoen) en vooral door winstgroei bij de voortgezette activiteiten (+300 miljoen). Vanaf nu zou die organische winstgroei de bovenhand moeten halen. 2017 was typerend voor de moeilijke overgangsjaren. De recurrente nettowinst klokte vorig jaar weliswaar af op 2,6 miljard euro, maar de winst van de voortgezette activiteiten bleef met 2,36 miljard euro licht onder de verwachtingen.
De mindere gang van zaken bij het milieubedrijf Suez, dat voor 32 procent in handen is van Engie, is daarbij geen cadeau. Op de Belgische markt boerde het resultaat achteruit door problemen met de kerncentrales Tihange 1, Tihange 2 en Doel 3, en door lagere elektriciteitsprijzen. Die prijzen lijken op de Europese markt uit te bodemen, wat met enige vertraging in de resultaten van Engie zal doorsijpelen, omdat het bedrijf de prijzen voor een periode van drie jaar indekt.
Werpt de transformatie langzaam vruchten af aan het winstfront, dan kan Engie nu al aantrekkelijke cashflows voorleggen. Van de 8,3 miljard euro bedrijfscashflow werd vorig jaar slechts een beperkt deel geïnvesteerd, zodat een vrije cashflow van 5,8 miljard euro in de tabellen verscheen. Dat geld laat toe het dividend te betalen en de schulden voort af te bouwen. De netto financiële schuld is gedaald tot 2,2 keer de bedrijfscashflow. De balans is dus stevig genoeg om gerichte overnames te doen die de winst kunnen aandikken, zoals dat de ambitie is van Jean-Pierre Clamadieu, de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur.
Conclusie
Dankzij het transformatieplan van de voorbije jaren heeft het aandeel zich ontpopt tot een van de betere defensieve waarden op de beurs. Het risicoprofiel is drastisch verlaagd, de kans op een gestage winstgroei van een handvol procent is groot, het bedrijf genereert aantrekkelijke vrije cashflows en de waardering is met een koers-winstverhouding van 13, een ondernemingswaarde van 7 keer de bedrijfscashflow en een brutodividendrendement van 5,6 procent aantrekkelijk te noemen. We herhalen het koopadvies.
Advies: kopen
Risico: laag
Rating: 1A
Koers: 13,2 euro
Ticker: ENGI
ISIN-code: FR0010208488
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 32,1 miljard euro
K/w 2017: 16
Verwachte k/w 2018: 13
Koersverschil 12 maanden: +4,7%
Koersverschil sinds jaarbegin: -8%
Dividendrendement: 5,6%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier