Eindelijk een kentering voor IBM

. © REUTERS
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het gaat de goede kant uit met IBM. In het derde kwartaal steeg de omzet meer dan verwacht. Het technologiebedrijf verhoogde dan ook zijn verwachtingen voor het vierde kwartaal.

IBM had een moeilijke eerste jaarhelft achter de rug, maar de cijfers van het derde kwartaal zorgden voor opluchting bij de investeerders. Tot voor de publicatie van het kwartaalrapport stond het aandeel op een verlies van 11 procent. Dat was bijzonder mager in vergelijking met de klim van de S&P500 en Nasdaq met respectievelijk 13 en 22 procent. De eerste jaarhelft was operationeel een tegenvaller. Zelfs grootaandeelhouder Warren Buffett verloor het geduld met een van zijn lievelingsaandelen en verkocht bijna een derde van zijn positie.

Kentering

Het derde kwartaal zorgde voor een kentering. De omzet in de periode van juli tot september daalde nog wel met 0,4 procent naar 19,15 miljard dollar. Dat was de 22ste opeenvolgende afname op jaarbasis, maar de omzet lag wel 550 miljoen dollar boven de consensusverwachting. De operationele winst lag met 3,3 dollar per aandeel een fractie hoger dan een jaar geleden (3,29 dollar) en ook 2 dollarcent boven de verwachtingen.

IBM maakt zich sterk dat het in het lopende vierde kwartaal een omzet van 22 tot 22,1 miljard dollar zal realiseren. Dat zou op jaarbasis een klim met ongeveer anderhalve procent betekenen. Indien ‘Big Blue’ daar in slaagt, zou de omzet voor het eerst in meer dan vijf jaar weer groeien. De brutomarge nam op kwartaalbasis iets toe naar 47,6 procent.

Investeerders kijken vooral uit naar de prestatie van de zogenaamde strategic imperatives. Die omvatten naast cloud computing ook artificiële intelligentie, analytische software en beveiliging. De omzet van die productengroep steeg met 11 procent op jaarbasis naar 8,8 miljard dollar of 46 procent van de groepsomzet. Na een tegenvallend tweede kwartaal met een groei van slechts 15 procent deed het cloudsegment het opnieuw beter met een klim van 20 procent.

Watson (artificiële intelligentie) maakt deel uit van het Cognitive Solutions-segment, dat de omzet met 4 procent zag groeien. Die afdeling is met een winstmarge van 78,7 procent de meest winstgevende van de groep. Voorts was ook de groei van Systems (+10%) een opsteker. Die was te danken aan de introductie van de nieuwe z Systems-mainframeproductlijn. De andere afdelingen boerden licht achteruit.

Vertrouwen

IBM realiseerde in het derde kwartaal een vrije kasstroom van 2,5 miljard dollar. Dat brengt het totaal sinds begin 2017 op 6,6 miljard dollar. De technologiegroep moet in het vierde kwartaal nog flink aan de bak om de jaarprognose van 10,8 miljard dollar te halen. Maar het vierde kwartaal is traditioneel het sterkste.

Dat IBM ook de omzetprognoses verhoogde, wijst erop dat het management er vertrouwen in heeft dat de kasstroomdoelstelling zal worden gehaald. IBM had na het derde kwartaal 11,5 miljard dollar in kas. Daar stond een schuldpositie van 45,6 miljard dollar tegenover. De groep keerde in het tweede kwartaal ook voor 1,4 miljard dollar aan dividenden uit. Aan de inkoop van eigen aandelen werd 900 miljoen dollar gespendeerd.

Conclusie

De markt reageerde enthousiast op de beter dan verwachte kwartaalcijfers en dat resulteerde in een opluchtingsrally voor het aandeel. De komende kwartalen zal blijken of IBM zijn beloftes kan waarmaken en de dalende omzettrend gekeerd is. Maar het is nog voorbarig de prestatie van de voorbije maanden door te trekken.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Munt: Amerikaanse dollar

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 147,5 miljard dollar

K/w 2016: 12

Verwachte k/w 2017: 11

Koersverschil 12 maanden: +6 %

Koersverschil sinds jaarbegin: -5 %

Dividendrendement: 3,8 %

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content