Donkere wolken boven BHP Billiton

© REUTERS
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De toekomst van BHP is onzeker met de prijsdalingen voor onder meer koper en ijzererts en de impact van de handelsoorlog op de Chinese economie, de grootste afnemer van de mijngroep.

Hogere productievolumes en stijgende grondstoffenprijzen deden de winst van de mijngroep BHP Billiton in het boekjaar 2018 (tot eind juni) naar het hoogste niveau in vier jaar klimmen. Dat vertaalde zich in een prima beursprestatie. Toch pakken er zich stilaan donkere wolken samen. Onzekerheid over de evolutie van de vraag deed de metalenprijzen kelderen. De koperprijs daalde naar het laagste peil in meer dan een jaar. Het management waarschuwde voor de impact van de handelsoorlog op de Chinese economie. China is de grootste afnemer van de producten van BHP (ijzererts, steenkool, koper, olie en gas). Aan de aanbodzijde kampt BHP met oplopende kosten door onder meer een hogere olieprijs. IJzererts leverde het voorbije boekjaar de grootste bijdrage aan de bedrijfswinst (39%), gevolgd door koper (28%). Steenkool (19%) en olie en gas (14%) zorgden voor de rest. De productie- en verkoopvolumes klommen vorig boekjaar het hardst bij koper (+32%). De stijgingen bij steenkool (+7%) en ijzererts (+3%) waren iets bescheidener.

De output van de olievelden daalt al een tijd en ook vorig jaar ging er opnieuw 8 procent af. De gemiddelde prijs per verkochte hoeveelheid steeg zowel bij koper (+23%), olie (+26%) als steenkool (+9%). Enkel de ijzerertsprijs ging licht achteruit (-3%). Op groepsniveau klom de omzet met iets meer dan een vijfde naar 43,6 miljard dollar. De onderliggende winst exclusief eenmalige elementen klokte vorig boekjaar af op 8,93 miljard dollar of een derde meer dan een jaar eerder. De nettowinst (3,71 miljard dollar) daalde op jaarbasis fors (-37%). Dat had te maken met eenmalige kosten (afboeking op Amerikaanse schalieactiva) ten belope van 5,2 miljard dollar. BHP kocht die in 2011 voor 20 miljard dollar en verkocht ze nu voor 10,8 miljard dollar. Omdat de boekwaarde nog een stuk boven de verkoopwaarde lag, volgt nu dus een afschrijving. Zodra de verkoop van de activa officieel is afgerond, zal BHP bekendmaken hoeveel er naar de aandeelhouders zal vloeien. Dat gebeurt wellicht in oktober.

BHP betaalde ook een boete van 650 miljoen dollar in de nasleep van de Samarco-ramp. Bij die ijzerertsjoint-venture met Vale in Brazilië zorgde een grote dambreuk in 2015 voor heel wat milieuschade. De heropstart van de mijn is ten vroegste voor volgend jaar.

BHP bevestigde de stijgende kostentrend in de mijnbouwsector. Over het boekjaar 2018 bedroeg de toename 1,24 miljard dollar. De verwachte productiviteitswinsten voor 2019 werden gehalveerd tot 1 miljard dollar. BHP investeert ook opnieuw meer: de kapitaal- en exploratie-uitgaven stegen met 29 procent naar 6,8 miljard dollar.

Dankzij de hoge vrije kasstroom (12,5 miljard dollar) was er toch ruimte om de schulden af te bouwen. De nettoschuld daalde naar 10,9 miljard dollar aan het einde van het boekjaar tegenover 16,3 miljard dollar een jaar eerder. Daardoor daalde de schuldgraad naar 15,3 procent. BHP streeft een nettoschuld tussen 10 en 15 miljard dollar na.

De mijngroep verhoogde het slotdividend naar 63 dollarcent. In navolging van de sectorgenoten trok ze ook het dividend flink op. BHP keerde vorig boekjaar 5,2 miljard dollar uit tegenover 2,9 miljard een jaar eerder.


Conclusie

BHP kon vorig boekjaar genieten van hogere volumes en aantrekkende prijzen. Ook de dividendverhoging werd op applaus onthaald en het aandeel presteerde het voorbije jaar per saldo en stuk beter dan de sectorgenoten Rio Tinto en Glencore. De toekomst is minder duidelijk met de recente prijsdalingen voor onder meer koper en ijzererts en de onzekere impact van de handelsoorlog op de Chinese economie, de grootste afnemer van BHP.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 1635 pence

Ticker: BLT LN

ISIN-code: GB0000566504

Markt: London Stock Exchange

Beurskapitalisatie: 92,3 miljard pond

K/w 2018: 17

Verwachte k/w 2019: 12

Koersverschil 12 maanden: +16%

Koersverschil sinds jaarbegin: +8%

Dividendrendement: 5,4%

Partner Content