Donderslag bij heldere hemel bij Biocartis

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De onverwachts forse verlaging van de jaarverwachtingen van Biocartis is een onaangename verrassing. De groei van het cartridgevolume is de grote tegenvaller.

Biocartis pakte uit met een ontgoochelend halfjaarrapport. De commerciële vooruitgang wordt afgemeten aan de evolutie van het aantal geïnstalleerde Idylla’s, het performante minilabo van Biocartis, en het aantal verkochte testcartridges. Biocartis plaatste in de eerste jaarhelft 156 Idylla’s, waardoor het totale aantal op 30 juni was gestegen naar 1129 toestellen. In de eerste helft van 2018 heeft het 149 toestellen geplaatst. De installaties in Europa en de rest van de wereld (de Verenigde Staten, China en Japan) lagen boven de verwachting. De jaarverwachting werd bijgesteld van 350 plaatsingen naar 325 à 350, tegenover 326 plaatsingen in 2018.

De grote tegenvaller was de groei van het cartridgevolume met 24 procent, van 58.000 tot 72.000 cartridges (27.000 in 2017). Biocartis mikte op jaarbasis op een groei van 60 à 65 procent. Voorlopig geeft Biocartis nog geen cijfers per regio, maar het meldde een positieve evolutie in Europa, gedreven door de samenwerking met partners en een bemoedigend stijgend gebruik van de eerstelijnstesting. In de rest van de wereld was er een positieve trend dankzij nieuwe klanten en markttoelatingen. Het stijgende gebruik van de eerstelijnstesting is cruciaal om de volumegroei op lange termijn te verzekeren. De integratie van Idylla in de standaardwerkprocedures neemt meer tijd in beslag, maar begint vorm aan te nemen in Europa.

De grote hoop was dat Biocartis de integratie in de standaardprocedures in de Verenigde Staten kon inkorten. Maar dat blijkt niet het geval te zijn. De verhoopte versnelling van de volumegroei blijft daar vooralsnog uit. Voorlopig zijn de testen enkel beschikbaar voor wetenschappelijk gebruik. De eerste commerciële goedkeuringen volgen allicht in 2021 of 2022, na de voorziene indiening volgend jaar van het goedkeuringsdossier voor de MSI-darmkankertest en de RAS-darmkankertest (in samenwerking met Amgen).

Biocartis besliste na een grondige analyse om de tweesporige commercialisatiestrategie – deels via partner Fisher Healtcare en deels via een eigen team – te verlaten en alles zelf te doen. Op korte termijn ligt de focus op de goede overdracht van de klanten die Fisher bediende. Tegen het jaareinde wordt het team versterkt om nieuwe klanten te werven. De verwachting is dat de volumegroei in de Verenigde Staten in de tweede jaarhelft zal toenemen. De verwachte groei op jaarbasis werd teruggeschroefd tot 30 à 35 procent. Dat cijfer impliceert 100 à 107.000 verkochte cartridges in de tweede jaarhelft, tegenover 75.000 in dezelfde periode vorig jaar.

De omzet uit de verkochte testen klom met 13 procent tot 7,5 miljoen euro, lager dan de volumegroei door de lagere verkoopprijs in de opstartfase bij nieuwe klanten, terwijl de omzet uit de verkoop van Idylla’s met 28 procent toenam tot 2,5 miljoen euro. De inkomsten uit samenwerkingen klom met 93 procent tot 6,8 miljoen euro en de groepsomzet steeg met 36 procent tot 17,3 miljoen euro. De uitgaven namen met 30 procent toe tot 44 miljoen euro en het nettoverlies liep met 36 procent op tot 29,7 miljoen euro.

De verwachte kaspositie voor eind 2019 bedraagt 170 à 175 miljoen euro (209 miljoen eind juni), na de dubbele financieringsoperatie eerder dit jaar – een kapitaalverhoging met 55,5 miljoen en de uitgifte van een converteerbare obligatie voor 150 miljoen. In het vierde kwartaal volgt de lancering van een vloeibare longkankertest voor wetenschappelijk gebruik, en in 2020 de lancering van de belangrijke genefusiontest voor longkanker. Begin 2020 start de validatiestudie van de Idylla Oncotype DX Breast Recurrence Score-test van Genomic Health, met voorziene lancering later in 2020. Biocartis kondigde eerder dit jaar samenwerkingen aan in immuno-oncologie (met Kite en Bristol-Myers Squibb) en met Covance, en mikt op bijkomende partnerschappen.


Conclusie

We zijn net zoals de markt onaangenaam verrast door de onverwachts forse verlaging van de jaarverwachtingen. De te hoge verwachtingen op korte termijn in de Verenigde Staten doen geen afbreuk aan het langetermijnpotentieel. Het aandeel blijft koopwaardig na de forse daling, al verhogen we het risicoprofiel met een trap (rating 1C). We kijken uit naar de derdekwartaalupdate op 14 november.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Koers: 6,71 euro

Ticker: BCART BB

ISIN-code: BE0974281132

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 378,3 miljoen euro

K/w 2018: –

Verwachte k/w 2019: –

Koersverschil 12 maanden: -46%

Koersverschil sinds jaarbegin: -34%

Dividendrendement:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content