Deere & Company

Onlangs is het Deere-aandeel dan toch fors gedaald op de veel lagere winstverwachtingen.

Er blijft in de wereld van de landbouwwerktuigen geen grotere naam dan Deere & Company. Het bedrijf werd in 1837 door de hoefsmid John Deere gesticht. Hij ontwikkelde een ploeg en begon met de massaproductie ervan. Ruim 175 jaar later zijn de landbouwwerktuigen, zoals tractoren in groen en geel en met het hert als symbool, wereldwijd herkenbaar. De vooruitzichten voor de landbouw blijven rooskleurig op langere termijn. De groei van de wereldbevolking houdt aan en de veranderende eetgewoonten in de opkomende landen zorgen ervoor dat er voortdurende druk is op de productie van granen en andere gewassen.

De klimatologische omstandigheden bepalen in de belangrijke productiegebieden mee de prijzen van de landbouwgrondstoffen. En de jongste jaren hebben we heel wat recordoogsten gekend, onder meer in de Verenigde Staten. Daardoor zijn de prijzen voor landbouwgrondstoffen aanzienlijk gedaald, van mais over palmolie tot katoen. De inkomens van de Amerikaanse landbouwers bijvoorbeeld lagen daardoor in 2014 lager dan in het recordjaar 2012 en ze zullen naar verwachting dit jaar nog lager uitkomen. Zeker duurdere investeringen, waaronder de meeste landbouwwerktuigen, zijn gevoelig voor de evolutie van de inkomens van de landbouwers.

Toch zal de productiviteit in de sector drastisch omhoog moeten. Voor tarwe en mais bijvoorbeeld zijn de wereldvoorraden de jongste jaren niet drastisch toegenomen. Ze bedragen slechts 20 tot 30% van het jaarlijkse verbruik in de wereld. Een jaar met serieuze misoogsten kan de angst voor voedseltekorten weer doen oplaaien. Meer en betere landbouwwerktuigen gebruiken blijft op langere termijn een must voor de landbouwsector. Maar de druk op de landbouwinkomsten van de jongste jaren merken we heel duidelijk op in de resultaten van de jongste trimesters bij Deere.

Het derde kwartaal van het boekjaar 2014-2015 (afsluitdatum 30 november) leverde een 20% lagere omzet op van 7,59 miljard USD, tegenover nog 9,50 miljard USD in de periode mei-juli 2014. Het bedrijfsresultaat (ebit) kreeg een tik van 39%, tot 840 miljoen USD, tegenover 1,38 miljard in dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst ging met 40% achteruit, van 851 naar 512 miljoen USD of per aandeel van 2,33 naar 1,53 USD. Na negen maanden staat de teller op 4,67 USD winst per aandeel. Dat is 31% minder dan de 6,79 USD per aandeel voor de eerste 3 trimesters van het boekjaar 2013-2014.

Veel beterschap wordt nog niet meteen verwacht, gezien de analistenconsensus van 26,6 miljard USD omzet voor het volledige boekjaar en een gemiddelde analistenverwachting van 5,4 USD winst per aandeel. Dat is respectievelijk 19 en 38% lager dan in het vorige boekjaar. Bovendien gaf het management aan niet meteen verbetering te zien richting boekjaar 2015-2016, dat start op 1 december van dit jaar.

Conclusie

Onlangs is het Deere-aandeel dan toch fors gedaald op de veel lagere winstverwachtingen. Logisch aangezien ook het volgend boekjaar zich moeilijk aankondigt. De verwachte koers-winstverhouding is 14,5 en de verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) bedraagt ruim 9. Nog niet voldoende attractief geprijsd, maar we zetten Deere opnieuw op onze watchlist om eventueel het advies te verhogen.

Advies: houden/afwachten

Risico: laag

Rating: 2A

Partner Content