De hemel is niet opgeklaard voor Ontex

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Beleggers stuurden het aandeel fors hoger na de aankondiging van de derdekwartaalcijfers. Maar dat is een opluchtingsrally na een dramatische periode.

De markt reageerde opgetogen op de derdekwartaalcijfers van Ontex. Maar alle leed voor de aandeelhouders is niet noodzakelijk geleden. De grootste malaise is mogelijk wel achter de rug. De bodem kwam er na het teleurstellende eerste kwartaal en de voorstelling van het plan Transform to Grow (T2G), waar weinigen van onder de indruk waren. De terugkeer van Ontex naar de beurs had kortstondig kunnen zijn als de groep op het overnamebod van de Franse private-equityspeler PAI Partners was ingegaan, maar het werd door de raad van bestuur verworpen, zeker nadat de tweede biedprijs lager bleek te liggen dan de 27,5 euro per aandeel die aanvankelijk was geboden.

De cijfers over het derde kwartaal bevestigen wel nog de moeilijke marktomstandigheden. De Oost-Vlaamse producent van persoonlijke hygiëne oplossingen voor baby’s (luiers), vrouwen (tampons) en senioren (incontinentieproducten) zag de vergelijkbare omzet in het derde kwartaal met 0,2 procent toenemen (nog -1,3% in eerste jaarhelft) tot 566,6 miljoen euro. Op basis van de gerapporteerde omzet is er een vooruitgang met 1,4 procent tot 574,4 miljard euro (-0,4% in de eerste negen maanden tot 1,689 miljard euro). Dat cijfer lag licht boven de gemiddelde analistenverwachting.

Opvallend blijven de grote regionale verschillen, met na negen maanden 7,8 procent minder omzet op de competitieve Europese markt, gecompenseerd door de andere regio’s, met zowel in Brazilië als Mexico een hoger omzetcijfer. De gunstige marktreactie heeft vooral te maken met de hogere dan verwachte rebitda-marge (bedrijfskasstroom uit gewone bedrijfsactiviteiten tegenover de omzet) in het derde kwartaal. Bij constante wisselkoersen is die hersteld tot 11,6 procent in de periode juli-september, tegenover 11,5 procent in hetzelfde kwartaal van vorig jaar, als we geen rekening houden met de IFRS-16-aanpassing (leasingcontracten). Analisten hielden gemiddeld rekening met een daling van de marge. Na negen maanden is er wel nog een terugval met 39 basispunten (-0,39%, van 11,7 naar 11,3%) door de sterke achteruitgang in het eerste kwartaal. Het management bevestigde dat de rebitda tegen constante wisselkoersen in de tweede jaarhelft hoger zal liggen dan het eerste halfjaar. Globaal geeft dat voor het volledige boekjaar een vrijwel stabiele omzet en rebitda tegen constante wisselkoersen.

Het plan T2G vergt een investering van 130 miljoen euro, om tegen 2021 een omzetgroei te halen die 50 basispunten (0,5%) beter is dan de markt en moet leiden tot een toename van de rebitda-marge met 125 à 175 basispunten (1,25 tot 1,75%) in vergelijking met 2018. Een minpunt blijft de hoge verhouding tussen de nettoschuld en de rebitda van 3,68 keer. De nettoschuld daalde wel in absolute cijfers tot 875,7 miljoen euro eind september.


Conclusie

Beleggers stuurden het aandeel fors hoger na de aankondiging van de derdekwartaalcijfers. Maar dat is een opluchtingsrally na een dramatische periode, waarin het aandeel wegzakte tot bijna 65 procent onder de piekkoers. We staan we nog altijd op het niveau van een jaar geleden, ondanks de koersspurt van 45 procent sinds de zomer. Het einde van de omzetdaling en de licht verbeterde rendabiliteit zijn zeker positief. Maar de hemel is niet opgeklaard voor Ontex. We omarmen het aandeel pas echt opnieuw als de omzet en de winstgevendheid verder herstellen. Vandaar dat we niet verder gaan een neutraal advies. Het aandeel is niet goedkoop, tegen 1,2 keer de boekwaarde en ruim 9 keer de verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) voor 2020.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 18,05 euro

Ticker: ONTEX BB

ISIN-code: BE0974276082

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 1,49 miljard euro

Verwachte k/w 2019: 15,5

Verwachte k/w 2020: 13,5

Koersverschil 12 maanden: -1%

Koersverschil sinds jaarbegin: +1%

Dividendrendement: 2,3%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content