Coeur Mining
Het aandeel van Coeur Mining viel eind mei terug naar het laagste niveau sinds maart 2009.
Coeur Mining was in 2013 de tiende grootste zilverproducent ter wereld, met een output van 17 miljoen ounce, 5,5% minder dan een jaar eerder. Daarnaast produceerde de groep met hoofdzetel in Chicago ook nog 262.000 ounce goud, bijna 16% meer dan een jaar eerder. De zilverproductie is al een aantal jaar vrij stabiel, maar het aandeel van goud in de groepsproductie neemt wel stelselmatig toe. Door de scherpe daling van de zilverprijs (-38%), gekoppeld aan de productiedaling, was 2013 geen goed jaar voor Coeur. De omzet kelderde van 895 naar 746 miljoen USD en ook de aangepaste bedrijfskasstroom (ebitda) maakte een flinke duik, van 378 naar 191 miljoen USD.
Coeur Mining beschikt over vijf operationele activa: Kensington (goud, Alaska), Rochester (zilver en goud, Nevada), Palmarejo (goud en zilver, Mexico), San Bartolomé (Bolivië, zilver) en het kleinere Endeavor (Australië). In het eerste kwartaal steeg de zilverproductie opnieuw met 7% op jaarbasis, tot 4,1 miljoen ounce. Ook de output van goud klom met 3%, tot bijna 59.000 ounce. Coeur stelt voor het volledige boekjaar een zilverproductie tussen 17 en 18,2 miljoen ounce voorop, terwijl de goudproductie door lagere grades licht zal afnemen naar 220.000 tot 238.000 ounce.
Het goede nieuws is dat de totale productiekosten in het eerste kwartaal daalden naar 19,12 USD per ounce tegenover 19,85 USD een jaar eerder. Coeur schiet daarmee op dit moment niet veel op, maar de trend is dalend, en dat is het belangrijkste. De geplande uitbreiding zal de zilver- en goudreserves verdubbelen, terwijl de productie dit jaar al met ongeveer de helft zal toenemen, tot 4,2 miljoen ounce.
Ook bij Palmarejo moeten verschillende kleinere operationele aanpassingen een kostenbesparend effect hebben. De Mexicaanse mijn staat in voor 45% van de zilverproductie en 43% van de goudproductie van de groep. Coeur verkoopt de helft van de goudopbrengst van Palmarejo via een royalty-overeenkomst met Franco-Nevada, dat 408 USD per ounce betaalt. De bestaande overeenkomst, die tot september 2016 loopt, zal worden vervangen door een nieuwe. Vanaf dan zal Franco-Nevada nog steeds recht hebben op de helft van de goudproductie, maar wel tegen een aangepaste prijs van 800 USD.
Het royaltybedrijf investeert ook 22 miljoen USD in Guadelupe Underground, een onderdeel van Palmarejo dat naar schatting over 7,4 miljoen ounce zilverreserves en 173.000 ounce goudreserves beschikt. De totale groepsreserves van Coeur worden geschat op ongeveer 250 miljoen ounce zilver en 2,15 miljoen ounce goud. Wat exploratie betreft, wordt later dit jaar beslist of en op welke manier La Preciosa in het noorden van Mexico wordt ontwikkeld. Op het einde van het eerste kwartaal bedroeg de nettoschuld van de groep 145,7 miljoen USD, of minder dan 1 keer de ebitda. Coeur wil met de kostenreducties opnieuw een positieve kasstroom realiseren. Het aandeel viel eind mei terug naar het laagste niveau sinds maart 2009. Samen met de zilverprijs liet Coeur de jongste weken wel een herstel optekenen.
Conclusie
Coeur Mining is zowel volgens absolute als relatieve (in verhouding tot de sectorgenoten) waarderingsmaatstaven erg goedkoop. Het aandeel noteert aan minder dan 0,6 keer de boekwaarde en ook beurswaarde-productie- en de beurswaarde-reserveverhouding is erg laag. Wel hoog risico.
Advies: kopen
Risico: hoog
Rating: 1C
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier