Cisco legt de lat lager

Cisco © reuters

Cisco Systems pakte voor het tweede kwartaal op rij uit met tegenvallende vooruitzichten. Dat kwam het aandeel opnieuw duur te staan. In vergelijking met de Nasdaq, die in 2019 bijna 30 procent klom, presteert Cisco ondermaats.

Cisco verschoof enkele jaren terug de focus van de verkoop van hardware naar software via de cloud, op basis van een abonnementsformule. Dat is op langere termijn de juiste keuze, maar de klanten moeten wel volgen. Dat verloopt niet van een leien dakje. De eindmarkten laten het afweten en in de belangrijke afzetmarkt China wordt de vrije concurrentie beknot door geopolitieke factoren.

Cisco realiseerde in de drie maanden tot eind oktober, het eerste kwartaal van het fiscale boekjaar 2020, een omzet van 13,16 miljard dollar, goed voor een groei van 2 procent op jaarbasis. In hetzelfde kwartaal een jaar eerder klom de omzet nog met 7 procent. Infrastructure Products (IP) is de grootste afdeling. Ze levert 57 procent van de groepsomzet. De afdeling die onder meer routers en switches verkoopt, zag de omzet met 1 procent afkalven naar 7,5 miljard dollar. Applications haalde 1,5 miljard dollar omzet, een groei van 6 procent. Security was met een klim van 22 procent naar 815 miljoen dollar omzet opnieuw de snelst groeiende afdeling. De omzet uit diensten steeg met 4 procent naar 3,3 miljard dollar.

De groepsomzet en de nettowinst lagen wel in lijn met de verwachtingen. Die laatste dikte met 5 procent aan tot 3,6 miljard dollar. De vooruitgang in de winst per aandeel was groter (+12% tot 0,84 dollar) dankzij de inkoop van eigen aandelen. De brutomarge klom naar 65,9 procent, tegenover 64,2 procent een jaar eerder.

De evolutie van het orderboek voorspelt echter weinig goeds. Het kromp gemiddeld met 4 procent. Bij Enterprise (grote bedrijven) en Commercial (kmo’s) was er een achteruitgang met 5 procent door lagere IT-bestedingen. De grootste klap viel bij Service Providers (telecom) met 13 procent minder orders. De transitie naar 5G is nog niet op gang gekomen, terwijl volgens de marktonderzoeker IDC ook de investeringen in cloudinfrastructuur dit jaar licht afnemen. Enkel de overheidsbestellingen groeiden met 6 procent. Voor het lopende tweede kwartaal voorspelt Cisco een omzetdaling met 3 tot 5 procent. Het zou de eerste krimp op jaarbasis in twee jaar zijn.

De cashpositie van Cisco kalft al twee jaar af. Dat komt omdat de aandeelhoudersvergoedingen beduidend hoger liggen dan de vrije kasstromen. Cisco had na het eerste kwartaal iets meer dan 28 miljard dollar in kas, tegenover 33,4 miljard drie maanden eerder. Twee jaar geleden bedroeg de cashpositie nog meer dan 73 miljard. De liquiditeiten slinken dus in snel tempo, waardoor Cisco de aandeleninkopen wellicht zal moeten terugschroeven. Het dividend (0,35 dollar per aandeel) kost de groep 6 miljard dollar op jaarbasis en vorig jaar kocht ze voor 20 miljard dollar eigen aandelen in. In het eerste kwartaal kocht Cisco 15,7 miljoen aandelen terug tegen gemiddeld 48,91 dollar, goed voor 768 miljoen dollar. Dat is beduidend minder dan de 4,5 miljard dollar in het vierde kwartaal. Toch gaat Cisco nog een tijdje door met de inkopen, zij het in een trager tempo.


Conclusie

De overgang naar een bedrijfsmodel op basis van recurrente inkomsten verloopt niet lineair. Toch is de daling van de nieuwe orders en het vooruitzicht op een krimp van de omzet teleurstellend. Andere technologiebedrijven presteren beter. De gestegen marges en de aandeelhoudersvergoedingen zijn dan weer positief. Na de recente terugval is Cisco weer correct gewaardeerd. Vandaar de adviesverhoging.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 47,88 dollar

Ticker: CSCO US

ISIN-code: US17275R1023

Markt: Nasdaq

Beurskapitalisatie: 203,1 miljard dollar

Verwachte k/w 2019: 17

Verwachte k/w 2020: 14

Koersverschil 12 maanden: +12%

Dividendrendement: 3,0%

Partner Content