CF Industries wordt weer een topper

© Getty Images/iStockphoto

De meststoffengigant CF Industries houdt geen mooie herinneringen over aan 2016. De markt anticipeert erop dat tegen midden volgend jaar het ergste achter de rug is.

CF Industries, dat is opgericht in 1946, kreeg pas in 2005 een beursnotering op de New York Stock Exchange. Het bedrijf is de voorbije jaren uitgegroeid tot de grootste producent van stikstofhoudende meststoffen ter wereld. De afgelopen twee jaar heeft het twee keer tevergeefs geprobeerd zijn marktleiderspositie te verstevigen, eerst door een fusie aan te gaan met het Noorse Yara International en daarna door de Amerikaanse en Europese meststoffenfabrieken van OCI (Orascom Construction Industries) over te nemen.


Terugblik op 2016

Ook voor deze meststoffengigant roept het afgelopen jaar geen mooie herinneringen op. Aan het einde van het derde kwartaal stonden de prijzen gemiddeld 35 procent lager dan een jaar voordien. Dat zette de resultaten onder druk. De vraag naar nitraten is de afgelopen vijftien jaar gemiddeld met 2,2 procent gestegen door de groei van de wereldbevolking en de toenemende vraag van de industrie. De prijsdalingen hebben vooral te maken met een overaanbod. De vraag is onlangs wat minder sterk toegenomen, terwijl er de jongste jaren een aantal fabrieken bij is gekomen. De gevolgen op de rendabiliteit zijn navenant.

Na negen maanden in 2016 viel de omzet terug met 11,7 procent, maar door de daling van de brutomarge van 39,7 naar 26,5 procent maakte de aangepaste nettowinst een duik van maar liefst 72 procent. De nettowinst liep terug van 728 miljoen naar 199 miljoen dollar, of van 3,07 dollar per aandeel naar amper 0,85 dollar. Het is niet meer dan logisch dat de koers een dreun kreeg. Het vierde kwartaal zal al een succes zijn als CF Industries geen verlies lijdt. Voor het volledige boekjaar 2016 bedraagt de analistenconsensus 0,78 dollar per aandeel, tegenover 3,88 dollar per aandeel voor 2015, wat een terugval met 80 procent zou inhouden. In 2012 haalde CF Industries nog een recordwinst van 5,58 dollar per aandeel.


Wat brengt 2017?

Het management van CF Industries mikt pas in 2018 op een echt prijsherstel, na een uitbodeming in de loop van 2017. Na een nog zwak eerste kwartaal mikken de analisten in het tweede kwartaal op een hogere winst dan in hetzelfde trimester van 2016. CF Industries geeft zelf aan dat het zowat de enige speler is die nog capaciteit bijbouwt. Het verwacht dat de groei van de vraag na 2017 weer die van het aanbod zal overtreffen en dat een prijsherstel mogelijk is. Uit het recente koersherstel blijkt dat de markt erop begint te anticiperen dat tegen midden 2017 het ergste achter de rug is.


Waarom favoriet voor 2017?

CF Industries is de enige producent met een substantiële productie van stikstofhoudende meststoffen in Noord-Amerika, die bovendien een belangrijk kostenvoordeel heeft door de lage aardgasprijzen. De meststoffenproductie is erg energie-intensief. Tegen 1,8 keer de boekwaarde is het aandeel sinds 2009 niet meer zo laag gewaardeerd geweest. We verwachten dan ook een voortzetting van de opwaartse trend in 2017. Bovendien vindt er volop een consolidatiebeweging plaats in de landbouwsector. Het is zeker niet uitgesloten dat CF Industries in 2017 een jager of een prooi wordt. Het aandeel blijft in elk geval in de voorbeeldportefeuille.


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Munt:Amerikaanse dollar

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 6,9 miljard dollar

K/w 2015: 24

Verwachte k/w 2016:38

Koersverschil 12 maanden:-26%

Koersverschil sinds jaarbegin:-27%

Dividendrendement:4,0%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content