CF Industries doet het weer beter dan verwacht

© CF Industries

Net als in het eerste kwartaal vallen ook de resultaten van het tweede kwartaal beter mee dan verwacht.

CF Industries werd net na de Tweede Wereldoorlog opgericht (1946) en kreeg pas in 2005 een beursnotering op de New York Stock Exchange. CF Industries is de voorbije jaren uitgegroeid tot de grootste producent van stikstofhoudende meststoffen of nitraten (chemisch symbool ‘N’) ter wereld. De afgelopen jaren heeft het tweemaal tevergeefs geprobeerd die marktleiderspositie nog te verstevigen: eerst door een fusie aan te gaan met het Noorse Yara Internationalen daarna door de Amerikaanse en Europese meststoffenfabrieken van OCI (Orascom Construction Industries)over te nemen. Toch beschikt CF Industries over een zeer belangrijke troef. Het is de enige producent met een substantiële productie van stikstofhoudende meststoffen in Noord-Amerika en heeft daarbij een belangrijk kostenvoordeel door de lage aardgasprijzen. Want de meststoffenproductie is erg energie-intensief.

De meststoffengigant boekte in het eerste kwartaal een recurrent (zonder uitzonderlijke elementen) nettoresultaat van 11 miljoen dollar of 0,05 dollar per aandeel, lichtjes boven de analistenconsensus van 2 dollarcent. Ook goed was dat voor het eerst in meerdere kwartalen de omzet met 1,04 miljard dollar lichtjes boven de kwartaalomzet van dezelfde periode vorig jaar (1,00 miljard) en de gemiddelde analistenverwachting van 993,5 miljoen uitkwam. Die lijn trekt CF Industries door in het tweede kwartaal. De gemiddelde omzetverwachting bedroeg 1,06 miljard dollar (met een vork van 973 tot 1,13 miljard dollar), terwijl de omzet uiteindelijk 1,12 miljard bedroeg. De recurrente winst kwam uit op 23 miljoen dollar of 10 dollarcent per aandeel (met 3 miljoen dollar of 1 dollarcent per aandeel aan eenmalige elementen). De analisten rekenden op een verlies van 0,04 dollar per aandeel. Ook daar klopt CF Industries het cijfer van het vorige kwartaal en de consensus.

Om het gunstige nieuws af te sluiten: CF Industries verkocht nooit meer meststoffen dan in de periode april-juni 2017 met iets meer dan 6 miljoen ton. Er is ook sprake van een margeverbetering ten opzichte van de vorige kwartalen, maar we blijven wel mijlenver verwijderd van de winstmarges van enkele jaren geleden. De marktreactie op de resultaten was bijzonder positief. Maar de prognoses van de bedrijfsleiding waren minder rooskleurig dan voorheen. CF Industries gaf eerder aan zowat enige speler te zijn die nog capaciteit bijbouwt en verwachtte dat de groei van de vraag na 2017 weer die van het aanbod zal overtreffen, zodat een prijsherstel geleidelijk aan mogelijk wordt. Maar deze keer klonk het dat prijsomgeving nog enige tijd ‘uitdagend’ zal blijven door de aanhoudende overcapaciteit. Dus niet alleen voor de rest van 2017, maar ook al een stuk van volgend jaar.


Conclusie

We zijn uiteraard tevreden met voor het tweede kwartaal op rij beter dan verwachte cijfers. In het voorjaar verhoogden we het advies voor CF Industries weer naar ‘koopwaardig’. De voorzichtige commentaren van het management over de volgende kwartalen doen ons echter van mening veranderen, zeker gezien het forse koersherstel van de afgelopen weken. Daarom een adviesverlaging.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Munt: Amerikaanse dollar

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 7,5 miljard dollar

K/w 2016: 38

Verwachte k/w 2017: 24

Koersverschil 12 maanden: +52%

Koersverschil sinds jaarbegin: +3%

Dividendrendement: 3,7%

Partner Content