Cameco weet uit te blinken

Ingenieur van Cameco. © Reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Cameco realiseerde in het derde kwartaal een hogere winst dan was verwacht. We blijven geloven in de herstelkansen van uranium in het algemeen, en van Cameco in het bijzonder.

Cameco realiseerde in het derde kwartaal een hoger dan verwachte winst en verhoogde zijn omzetprognoses voor het volledige boekjaar. De ingrepen aan de aanbodzijde en de hogere vraag sijpelen stilaan door in de uraniumprijs. Een pond kernbrandstof kostte vorige week 29,15 dollar, 40 procent meer dan een jaar geleden en het hoogste niveau sinds maart 2016.

Er is tegenwoordig heel wat extra activiteit op de globale uraniummarkt. Bedrijven als Cameco en Paladin schroefden hun productie drastisch terug en moeten zich op de spotmarkt begeven om aan hun leveringsverplichtingen te kunnen voldoen. Dat is een bewuste keuze, want de marktprijs ligt nog altijd flink onder de productiekostprijs. Cameco besliste eerder dit jaar de grootste mijn van de groep, McArthur River, voor onbepaalde tijd te sluiten. Daardoor blijft de output in 2018 beperkt tot iets meer dan 9 miljoen pond, terwijl de Canadezen 35 tot 36 miljoen pond moeten leveren. Cameco zal 14 tot 16 miljoen pond bijpassen uit de eigen voorraden en 12 tot 15 miljoen pond op de markt aankopen. Voor 2019 wordt verwacht dat de productie op ongeveer hetzelfde niveau uitkomt, maar dan liggen de leveringsverplichtingen met 27 tot 29 miljoen pond minder hoog. Cameco boekte een aangepaste nettowinst van 15 miljoen dollar, tegenover een verlies van 50 miljoen dollar een jaar eerder. De consensusverwachting ging uit van een klein verlies.

De kosten verbonden aan de sluiting van McArthur River liepen op tot 65 miljoen dollar. De mijngroep kon anderzijds ook een provisie van 61 miljoen dollar terugnemen, die verbonden was aan het dispuut met de Canadian Revenue Agency (CRA). Eind september sprak de Tax Court of Canada zich in een vonnis uit in het voordeel van Cameco. De CRA gaat in beroep, maar Cameco is gerust in een goede afloop. Vandaar de terugname van de provisie. Cameco realiseerde een omzet van 488 miljoen dollar, een fractie meer dan een jaar geleden. De prognose voor de gemiddelde verkoopprijs werd opgetrokken van 46,1 naar 47,8 dollar per pond. Daardoor kon ook de omzetverwachting voor 2018 worden opgetrokken van 1,89 tot 2,14 miljard naar 1,99 tot 2,19 miljard dollar.

Intussen worden ook almaar meer investeringsfondsen actief op de uraniummarkt. Zij slaan fysiek uranium in, in de hoop dat later tegen een hogere prijs te kunnen verkopen. Dat is het bedrijfsmodel van Yellow Cake, dat in juli naar de London Stock Exchange trok en 8 miljoen pond uranium zal aankopen. Uranium Trading Corp. heeft gelijkaardige plannen en wil 2 miljoen pond inslaan. Ook KazAtomProm, de grootste uraniumproducent ter wereld, ging naar de beurs, met een dubbele notering in Londen en op de beurs van Astana in thuisland Kazachstan. De overheid bracht 15 procent van de aandelen naar de beurs. KazAtomProm krijgt een marktwaarde van 3 miljard dollar toebedeeld. Toch blijft de activiteit op de contractmarkt nog beperkt. Daar gaat het om langetermijncontracten tussen de producenten en de nutsbedrijven die kerncentrales uitbaten. Om van een structureel herstel te spreken, moeten ook op de contractmarkt de volumes toenemen. We blijven geloven in de herstelkansen van uranium in het algemeen en van Cameco in het bijzonder (rating 1C).


Advies : koopwaardig

Risico : hoog

Rating : 1C

Koers: 11,92 dollar

Ticker: CCJ US

ISIN-code: CA13321L1085

Markt: New York Stock Exchange

Beurskapitalisatie: 4,5 miljard dollar

K/w 2017: –

Verwachte k/w 2018: 82

Koersverschil 12 maanden: +28%

Koersverschil sinds jaarbegin: +29%

Dividendrendement: 0,5%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content