Cameco stelt geduld investeerders op de proef

Ingenieur van Cameco.
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De kwartaalcijfers werden erg negatief onthaald. Cameco stelt het geduld van de investeerders zwaar op de proef maar we zijn nog altijd van mening dat dit zal worden beloond.

De kwartaalcijfers van de uraniumproducent Cameco werden erg negatief onthaald. Dat had te maken met lagere verkoopvolumes en een daling van de verkoopprijzen. Het aandeel daalde naar de laagste koers sinds september vorig jaar.

Nochtans kan er Cameco niets worden aangewreven. De Canadese groep stelde eerder dit jaar een verkoopvolume van 28 tot 30 miljoen pond voorop. In het eerste kwartaal verkocht Cameco 4,8 miljoen pond uranium, 27 procent minder dan een jaar eerder. Daardoor daalde de omzet op jaarbasis met bijna een derde naar 297,5 miljoen Canadese dollar. Het zwaartepunt van de leveringen ligt traditioneel in de tweede jaarhelft.

Met een productie van 2,4 miljoen pond ligt Cameco op schema. De productieprognose voor 2019 bedraagt 9 miljoen pond, wat impliceert dat Cameco tussen 19 en 21 miljoen pond moet aankopen. McArthur River en Key Lake blijven gesloten en worden pas weer opgestart wanneer nieuwe afnamecontracten tegen hogere prijzen kunnen worden afgesloten. Voorlopig komt de productie enkel van Cigar Lake en de joint venture Inkaï in Kazachstan.

Met de uraniumprijs gaat het de verkeerde richting uit. Op de spotmarkt (minder dan 1 jaar tussen aankoop en levering) daalde de prijs van bijna 30 dollar begin dit jaar naar 24,5 dollar. Cameco ontving in het eerste kwartaal gemiddeld 42,8 miljoen dollar per troy ounce verkocht uranium. Dat is 21 procent minder dan een jaar eerder. De groep boekte een nettoverlies van 18,3 miljoen dollar of 5 dollarcent per aandeel. Een jaar eerder was er nog een winst van 14 dollarcent per aandeel. De consensusverwachting voor het boekjaar 2019 gaat uit van een verlies van 3 dollarcent per aandeel.

Er was ook goed nieuws. De waarde van de verkoopcontracten steeg in het eerste kwartaal met een vijfde naar 150 miljoen dollar. In Australië kreeg het Yeelirrie-project groen licht van het Australian Department of Environment and Energy. Yeelirrie is een van de grootste onontwikkelde uraniumbronnen van Australië. Cameco kocht Yeelirrie in 2012 van BHP Billiton. Met een goedkeuring op zak neemt de waarde van het project toe.

De Tax Court of Canada kende Cameco een voorlopige vergoeding van 10,25 miljoen dollar toe in het kader van het dispuut met de Canadian Revenue Agency. Het bedrag werd toegekend voor juridische uitgaven, maar Cameco vraagt bijkomend 17,9 miljoen dollar voor andere kosten. De termijn van de terugbetaling is nog onzeker. Cameco maakt ook nog aanspraak op een schadevergoeding van het Japanse nutsbedrijf Tepco dat een afnameovereenkomst eenzijdig opzegde.

De uraniumproducent had aan het einde van het eerste kwartaal 1,22 miljard dollar in kas of 11 procent meer dan drie maanden eerder. De schuldpositie bleef ongewijzigd op bijna 1,5 miljard dollar, wat per saldo een nettoschuld van 275 miljoen oplevert. Later dit jaar moet een schijf van 500 miljoen dollar worden terugbetaald. Cameco kan die aflossen, maar ook herfinancieren. Het bedrijf heeft ook nog uraniumvoorraden ter waarde van 638 miljoen dollar. Dat is 36 procent meer dan een kwartaal eerder. Het dividend blijft voorlopig ongewijzigd op 8 dollarcent per aandeel.


Conclusie

Het management van Cameco doet voorlopig wat het belooft en behoudt de prognoses voor het boekjaar. De verkoopcijfers van het eerste kwartaal zijn weinig relevant, omdat het gros van de leveringen in de tweede jaarhelft gebeuren. Cameco stelt het geduld van de investeerders zwaar op de proef maar we zijn nog altijd van mening dat dit beloond zal worden. Tegen nauwelijks meer dan de boekwaarde blijft de waardering erg aantrekkelijk.


Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Koers: 10,19 dollar

Ticker: CCJ US

ISIN-code: CA13321L1085

Markt: New York Stock Exchange

Beurskapitalisatie: 4 miljard dollar

K/w 2018: 42

Verwachte k/w 2019: /

Koersverschil 12 maanden: -12%

Koersverschil sinds jaarbegin: -11%

Dividendrendement: 0,6%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content