Cameco is een overlever in de uraniumsector

© Cameco

Cameco heeft de omvang en de financiële middelen om de crisis in de uraniumsector te overleven. De situatie van de uraniumsector is vergelijkbaar met die van de goudmijnaandelen twaalf maanden geleden.

We vergelijken de situatie van de uraniumsector met die van de goudmijnaandelen twaalf maanden geleden. Het sentiment was uitermate negatief eind vorig jaar en de koersen zaten dicht bij of op absolute dieptepunten. Het Canadese Cameco heeft de omvang en de financiële middelen om de crisis in de uraniumsector te overleven. Met een rendement van 3 procent is het aandeel tegen iets meer dan 1 keer de boekwaarde goedkoop. Bovendien zijn er in de sector maar weinig alternatieven met een voldoende hoge liquiditeit beschikbaar. Houd wel rekening met een bovengemiddelde volatiliteit. Onlangs is het aandeel al opgeveerd, maar er is nog voldoende potentieel voor de rest van 2017.

Cameco is de grootste beursgenoteerde producent van uranium (kernbrandstof) ter wereld. De groep staat in voor ongeveer 18 procent van de mondiale output. Cameco bezit mijnen in Canada, de Verenigde Staten en Kazachstan (in een joint venture).

De prijs van een pond uranium (spotprice) dook vorig najaar naar minder dan 18 dollar, het laagste niveau sinds 2003. In 2007 werd voor dezelfde hoeveelheid nog bijna 140 dollar betaald. Voor de kernramp in Fukushima in 2011 werd kernbrandstof nog tegen 70 dollar verhandeld. De oorzaak van die forse prijsdaling is gelegen in het overaanbod en de hoge voorraden. Het overaanbod is het gevolg van de sluiting van de Japanse kerncentrales, terwijl ook aantal belangrijke afnemers van kernbrandstof (onder meer Duitsland) heeft beslist kernenergie vaarwel te zeggen of de afhankelijkheid ervan te verminderen.

Cameco deed het in verhouding niet eens zo slecht, omdat het het overgrote deel van zijn omzet haalt uit afnamecontracten die over meerdere jaren lopen. Die zijn gebaseerd op een contractprijs, die een jaar geleden nog 45 dollar bedroeg. In het vierde kwartaal is de contractprijs wel onder 35 dollar gedaald. De meeste afnamecontracten van Cameco lopen tot 2018.

Het aandeel van Cameco daalde in het najaar naar het laagste niveau sinds 2004. Na de verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten zette de energiesector een herstelbeweging in, waarvan ook uranium kon profiteren. De prijs is intussen hersteld tot 22 dollar. We zien verdere herstelkansen en leggen een aankooplimiet voor Cameco (rating 1C).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content