Na de kernramp in Fukushima ging het aandeel van Cameco samen met de uraniumprijs onderuit. De timing van het herstel is onzeker, maar het neerwaartse risico is vanaf het huidige niveau wel beperkt.

Het Canadese Cameco is de grootste producent van uranium (kernbrandstof) in Noord-Amerika. De groep levert bijna een vijfde van de wereldwijde productie. Cameco bezit mijnen in de Verenigde Staten, Canada en Kazachstan. De koers van het aandeel daalde vorige maand naar het laagste niveau sinds 2003. Dat had alles te maken met de evolutie van de uraniumprijs. De hele industrie zit in een diepe crisis na de nucleaire ramp van maart 2011 in het Japanse Fukushima. De prijs van een pond uranium op de termijnmarkten (spotprice) bedroeg voor die kernramp nog 70 dollar. De daaropvolgende periode kelderde de prijs, maar sinds 2013 leek uranium te stabiliseren in een prijsvork van 30 tot 40 dollar per pond. Dit najaar ging de prijs verder onderuit en eind vorige maand werd met 18 dollar het laagste niveau sinds 2004 bereikt.

Het is duidelijk dat de uraniumprijs en de koers van Cameco en andere uraniumaandelen sterk verbonden zijn. Nutsbedrijven die kerncentrales uitbaten, zijn de belangrijkste afnemers van kernbrandstof. Ze houden traditioneel hoge voorraden aan om hun productie niet gevaar te brengen. Na Fukushima kwam naar schatting 100 miljoen pond uranium op de markt, of bijna drie kwart van de volledige jaarproductie. Momenteel is de situatie voor hen erg gunstig, omdat de prijzen blijven dalen.

Die marktsituatie is voor Cameco niet positief, maar ook weer niet rampzalig. Het bedrijf werkt met afnamecontracten op lange termijn, waarvan de meeste nog lopen tot 2018. De contractprijs is de jongste jaren eveneens gedaald, maar lang niet zo hard als de prijs voor de onmiddellijke levering. Cameco haalde in het voorbije kwartaal een gemiddelde verkoopprijs van 43,37 dollar per pond. Dat is amper 0,6 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. De totale productiekosten (inclusief afschrijvingen) bedroegen 30,2 dollar. Dat betekent dat Cameco nog altijd winst maakt.

De verkoopvolumes namen op jaarbasis met ruim een derde toe tot 9,3 miljoen pond, wat een omzet van 670 miljoen dollar opleverde. De kasstromen zijn positief en er bleef een nettowinst van 142 miljoen dollar over, tegenover een verlies in dezelfde periode een jaar eerder. Cameco mikt voor 2016 op een verkoopvolume van 30 tot 32 miljoen pond. De uraniumproducent kan dus wel tegen een stootje. De prijs is echter te laag om nieuwe investeringen te verantwoorden. Cameco heeft de voorbije vijf jaar zowel de uitgaven voor bestaande mijnen als de exploratie-uitgaven met de helft verminderd.

De vraag naar uranium zal zeker toenemen, want naast de 448 nucleaire reactoren die in gebruik zijn, zijn er ook 58 in aanbouw. Vooral China en India trekken volop de kaart van nucleaire energie. Het staatsbedrijf China National Nuclear Corp. ziet de Chinese uraniumconsumptie de komende vijf jaar verdubbelen. Op lange termijn zal de vraag het aanbod zeker overtreffen, alleen is dat moment zonder concreet zicht op de voorraden heel moeilijk te timen.


Conclusie

Ondanks een vrij goede operationele prestatie ging Cameco samen met de uraniumprijs onderuit. De timing van het herstel is onzeker, maar het neerwaartse risico is vanaf het huidige niveau wel beperkt, zowel voor de uraniumprijs als de koers van Cameco. Tegen 0,9 keer de boekwaarde en met een dividendrendement van meer dan 3 procent kan Cameco worden beschouwd als een langlopende optie op de uraniumprijs.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Munt: dollar

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 3,73 miljard

K/w 2015: –

Verwachte k/w 2016: 16

Koersverschil 12 maanden: -22%

Koersverschil sinds jaarbegin: -26%

Dividendrendement: 3,3 %

Partner Content