Britse pond heeft herstelkansen
Twee jaar na het brexit-referendum staat het Britse pond nog altijd laag. Er zijn dus mogelijkheden om in te spelen op een herstel.
Na de beslissing van de Britse kiezers in juni 2016 om uit de Europese Unie te stappen, kreeg het Brits pond (GBP) een tik die de munt ruim 2,5 jaar later nog altijd niet te boven is gekomen. Het pond gedraagt zich sindsdien als een manisch-depressieve munt naargelang optimisme of pessimisme rond een brexit-akkoord de bovenhand haalt.
Nog alle kanten uit
Amper twee maanden voor de geplande uitstap op 29 maart is maar één ding duidelijk: het kan met de brexit nog alle kanten uit. Het vertrek uit de EU uitstellen is een mogelijk scenario, al bemoeilijken de komende Europese verkiezingen die optie. Zelfs een nieuw referendum is nog niet helemaal van de baan. Toch zijn na de stemming ook de kansen op een uitstap zonder akkoord (harde brexit) toegenomen.
De vraag is hoe een en ander zich zal vertalen in de waarde van het pond. In de aanloop naar de brexit-stemming klom de Britse munt hoger, om nadien weer terug te vallen. Maar toen de brexit-deal werd weggestemd, herstelde het pond opnieuw. Dat lijkt op het eerste zicht onlogisch, aangezien een harde brexit de Britse economie zo goed als zeker in een recessie zal duwen. Maar de financiële markten oordelen op dit moment dat het uitstelscenario het meeste kans krijgt. Het pond krijgt dus nog wat respijt.
De Britse munt hoeft wellicht niet te rekenen op veel steun van de Bank of England. Een meerderheid van de valutaspecialisten mikt op één bijkomende renteverhoging in 2019. Maar de massale shortpositie in pond kan wel munitie zijn voor een opluchtingsrally.
Ruim productenaanbod
De grootste uitgevers van hefboomproducten bieden zowel de GBP/USD en de EUR/GBP als onderliggende waarde aan. Wie mikt op een herstel van het pond moet dus in het eerste geval een turbo long kopen en in het tweede geval een turbo short. De spread of het verschil tussen de aan- en de verkoopkoers is wel groter bij de EUR/GBP. Bij producten met het GBP/USD valutapaar als onderliggende waarde is de spread bij BNP Paribas Markets met 1 eurocent het kleinst. Op korte termijn zal de volatiliteit van het pond hoe dan ook groot blijven.
De Britse aandelenmarkt is een andere manier om indirect te spelen op een herstel van het pond. Dat kan via hefboomproducten met de FTSE 100 (de grootste honderd aandelen op de London Stock Exchange) als onderliggende waarde of een tracker op Britse aandelen. De Vanguard FTSE100 ETF (ticker VUKE en ISIN code IE00B810Q511) noteert op de London Stock Exchange (LSE) en heeft een erg laag kostenpercentage van 0,09 procent per jaar. De tracker is met meer dan 300.000 verhandelde stukken per dag ook erg liquide. De iShares FTSE250 ETF van de uitgever BlackRock noteert eveneens op de LSE met als tickersymbool MIDD en ISIN code IE00B00FV128.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier