Bosporus in vuur en vlam

Turkse aandelen zijn gemiddeld 35% goedkoper dan de grote Europese waarden.

Vorige week waren alle ogen van de internationale gemeenschap weer op Turkije gericht. Het neerschieten van een Russisch gevechtsvliegtuig, al dan niet in het Turkse luchtruim, is het zoveelste incident dat het verbindingsland tussen Europa en Azië negatief in de kijker zet. De Turkse beurs verloor ruim 4% en de Turkse lira (TRY) zowat 1% ten opzichte van de euro (EUR).

Toch blijft Turkije een land met gunstige perspectieven op lange termijn, want het heeft een heel jonge bevolking (25% van de bevolking is tussen 0 en 15 jaar) die snel groeit (80 miljoen inwoners in 2013, tegenover 12 miljoen een eeuw geleden). De Verenigde Naties classificeert Turkije als een land met een hoge ontwikkeling. De Turkse economie groeide vorig jaar met een kleine 3%. Turkije is lid van de club van de G-20, de twintig belangrijkste economieën, en werd door Goldman Sachs in 2005 opgenomen in de Next 11 – landen met zeer beloftevolle perspectieven, naast de BRIC-landen.

Maar de Bosporus staat al enkele jaren in brand. Daarbij draait alles rond president en ex-premier Recep Tayyip Erdogan. Ooit was hij een hervormer die het ‘Turkse groeiwonder’ inspireerde, maar nadat hij een decennium aan de macht is, is hij vervallen tot een eigengereide potentaat, een zonnekoning die wordt omgeven door corruptieverhalen en die een presidentieel regime probeert te installeren.

Langetermijnopportuniteit

De financiële markten waren opnieuw not amused door die nieuwe frats van Erdogan. Al is het verval al langer bezig. De tendens van de Turkse lira ten opzichte van de euro is het afgelopen decennium overduidelijk dalend. Met 0,3245 TRY voor 1 EUR staan we op de helft van het niveau van tien jaar geleden. Ook de Turkse beurs heeft klappen gekregen. De Borsa Istanbul 100-index zakte met 4,4% na het luchtincident en staat 11% lager dan begin dit jaar (76.320 punten tegenover 85.720 begin 2015) en zelfs 18% onder de piek van, afgerond, 93.200 punten eind mei 2013.

Dat biedt kansen voor wie op een termijn van vele jaren belegt. De erg zwakke munt biedt kansen voor de export. Verder zijn de Turkse banken gezond en de overheidsschuld laag (40% van het bruto binnenlands product). Bovendien worden Turkse aandelen gemiddeld verhandeld tegen amper 10 keer de verwachte winst over 2016 – een pak goedkoper dan de grote Europese aandelen (tegen 15 keer de verwachte winst over 2016).

Deceuninck haalt na de overname van Pimas vorig jaar zowat een derde van zijn omzet uit Turkije (zie ook stuk p. 4). Maar er spelen buiten Turkije nog andere factoren in de koersvorming. Het gesloten en dus beursgenoteerde fonds Turkish Investment Fund (8,45 USD; NYSE met ticker TKF; Isin-code US9001451031) biedt de exclusieve kans op termijn in te spelen op een herstel van de Turkse beurs. Het fonds noteert al sinds 1989 en wordt momenteel met een discount van 14% ten opzichte van de intrinsieke waarde (NAV) verhandeld. De piekkoers was 15,1 USD in 2013. Een afgeleid product is het Turkije Certificaat (25,8 EUR; Isin-code NL0000458198), dat zich baseert op de DJ Turkey Titans 20-index, de Bel-20 van de Turkse beurs zeg maar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content