Boskalis

Het aandeel van Boskalis, de grootste baggermaatschappij ter wereld, is een duidelijke achterblijver.

Zowat anderhalf jaar geleden haalde Boskalis, de grootste baggermaatschappij ter wereld, een plaats in de voorbeeldportefeuille binnen het thema consumptie van de opkomende middenklasse. Achteraf gezien bleek dat een terechte keuze, maar we hadden ook geluk dat we het aandeel tijdig met meer dan 20% konden verkopen. Want sindsdien is het een duidelijke achterblijver. Enkele cijfers ter illustratie. Sinds Ackermans & vanHaaren (AvH) in september 2013 de macht greep bij CFE, is het Belgische aandeel met 148% gestegen, tegenover +58% voor Boskalis. Ook sinds het jaarbegin is het verschil manifest: +20% voor CFE tegenover slechts +4% voor Boskalis.

Dat is in de eerste plaats de verdienste van AvH om bij CFE de focus meer en meer te leggen bij de bagger en weg te halen van de bouwactiviteiten. Maar het immense koersverschil is ook een gevolg van de omgekeerde focus bij Boskalis: minder klemtoon op bagger en aandacht voor diversificatie met het voorbije lustrum de overnames van SMIT Internationale (assistentie van binnenkomende en uitgaande zeeschepen met sleepboten, verder berging en wrakopruiming) en Dockwise (specialisatie: verplaatsen van extreem zware offshoreplatforms). Dat leidde tot meer spreiding van de inkomsten, maar viel slecht op de beursvloer in de context van forse lagere energieprijzen en minder werk voor oliedienstenspelers.

Daar komt nu nog de hele heisa rond Fugro bovenop. Deze Nederlandse oliedienstenspeler gespecialiseerd is in de verzameling en interpretatie van het aardoppervlak en de onderlagen van de bodem en rotsen. Een deelsegment uit de oliedienstensector dat helemaal aan het begin van de onderzoek en exploratie staat en zodoende heel gevoelig is voor schommelingen in de olieprijs. Het aandeel kreeg vorig jaar dan ook rake klappen. Tot in het najaar bleek dat Boskalis een oogje had laten vallen op Fugro en een belang begon op te bouwen. Volgens de recentste officiële bekendmaking heeft Boskalis al 25,1% van Fugro in handen.

Zoals bij ons is ook in Nederland een bod op alle aandelen verplicht zodra de drempel van 30% wordt bereikt. Een meerderheid van de analisten denkt ook dat het eerder vroeg dan laat tot een overname zal komen. Tot ongenoegen van de bedrijfstop van Fugro, waar men helemaal niet blij is met de steeds grotere positie van Boskalis in de oliedienstenspeler. En ook de beleggers hebben meer dan gemengde gevoelens. Destijds maakte ook het SMIT-management heel veel misbaar, maar dat weerhield Boskalis er niet van om door te zetten met de acquisitie.

De jaarcijfers van Boskalis toonden een recordomzet van 3,2 miljard EUR, naast een recordwinst van 490 miljoen EUR netto. Het orderboek is stabiel op 3,3 miljard EUR of dus 1 keer de jaaromzet. Opmerkelijk is de dividendverhoging met 29%, tot 1,60 EUR per aandeel. Vorig jaar stonden de baggeractiviteiten voor 53% van de omzet, Offshore Energy (onder meer Dockwise) voor 39% en SMIT voor 9%.

Conclusie

Volgens een aantal waarderingscriteria is Boskalis nu goedkoper dan CFE. Tegen 15 keer de verwachte winst en 9 keer de verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) is het aandeel echter nog niet goedkoop genoeg voor een adviesverhoging. Maar we volgen het van dichtbij.

Advies: houden

Risico: laag

Rating: 2A

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content