Bodem bereikt

Na concurrent Halliburton ziet nu ook Schlumberger, veruit de grootste oliedienstenspeler ter wereld, de bodem in de zwaar depressieve oliecyclus. Tijd om weer in de sector te investeren.

Na concurrent Halliburton heeft nu ook Schlumberger, veruit de grootste oliedienstenspeler ter wereld, de bodem in de zwaar depressieve oliecyclus aangekondigd. CEO Paal Kibsgaard sprak naar aanleiding van de resultaten over het tweede kwartaal over een geleidelijk, traag herstel en een bescheiden groei de rest van het jaar. Begin dit jaar was Kibsgaard nog voorzichtiger en verwachtte hij pas ten vroegste in 2017 een heropleving. Maar in het derde kwartaal zou dus sprake moeten zijn van een omzetherstel. Dat was er al in het tweede trimester bij de Frans-Amerikaanse oliedienstenspeler (+10% ten opzichte van het eerste trimester), enkel inclusief de overname begin april van de Cameron Group. Dat is ook al een uiting van het herwonnen vertrouwen in de toekomst, want met een prijskaartje van 14,8 miljard USD, de grootste overname in de oliedienstensector tot dus ver dit jaar.

Schlumberger heeft een pak geloofwaardigheid bij analisten en beleggers. Het was enkele jaren geleden onze favoriete energiewaarde om in te spelen op de schaliegas en -olierevolutie in de Verenigde Staten. De voorraden schaliegas zijn vaak complex en het is een hele uitdaging die lagen succesvol te boren. Schlumberger beschikt over de beste technologische expertise om van schaliegasprojecten een succes te maken en dus tot sterke productieresultaten te komen. Een andere belangrijke troef van het Frans-Amerikaanse oliedienstenbedrijf op langere termijn is zijn wereldwijde aanwezigheid. In het tweede kwartaal werd 76% van de omzet buiten Noord-Amerika behaald. Dat zorgt voor de nodige risicospreiding. Een andere troef is het grootste palet aan producten en diensten voor de klanten, op de eerste plaats de oliemajors.

Ondanks al die troeven bleef ook Schlumberger niet gespaard door de crisis in de sector. Meer dan 50.000 banen werden geschrapt omdat de omzet dit jaar naar schatting 40% lager zal liggen dan twee jaar geleden en de winst zelfs een duik van 80% zal maken. Dat Schlumberger operationeel elk kwartaal winstgevend is gebleven, maakt het al een witte merel in de sector. Voor het afgelopen tweede kwartaal stond de analistenconsensus op 0,21 USD winst per aandeel en met 0,23 USD winst per aandeel deed Schlumberger dus wat beter dan de gemiddelde analistenschatting. Het was het enige lichtpunt, want ten opzichte van hetzelfde kwartaal van vorig jaar lag de winst liefst 56% lager en het is de laagste kwartaalwinst in meer dan vijf jaar (4de kwartaal van 2014 nog 1,50 USD per aandeel). Bovendien was er een nettoverlies van 2,16 miljard USD (1,56 USD per aandeel) door nieuwe waardeverminderingen en afboekingen.

De omzet bedroeg 7,16 miljard USD, in lijn met de analistenconsensus (7,13 miljard USD), maar wel een 20% omzetduik tegenover de periode april-juni van vorig jaar. De activiteiten in Noord-Amerika blijven harder naar beneden gaan dan de internationale, zodat de sterke geografische spreiding van de activiteiten een prima zaak blijft. Voor dit jaar verwacht de analistenconsensus een omzetdaling richting 29 miljard USD omzet, nog 18% minder dan vorig jaar en 1,1 USD winst per aandeel, wat nog eens een daling met twee derde tegenover 2015 zou inhouden. Dat betekent dat de huidige koers 55 keer de verwachte winst 2016 en een ondernemingswaarde (ev) van 18 keer de bedrijfskasstroom (ebitda) verrekent. Maar dat zouden bodemniveaus moeten zijn.

Conclusie

Schlumberger is een absolute topper in de oliedienstensector. We zien heel wat signalen dat de bodem in de sector zijn bereikt ? niet alleen op basis van de koersbewegingen, maar door de eerste overnames door hoofdrolspelers als Schlumberger en Aker. Het lijkt ons dan ook niet alleen tijd voor een adviesverhoging, maar ook opnieuw voor een aankooporder voor de voorbeeldportefeuille.

Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Partner Content