Biocartis is helemaal klaar voor verdere groei

Herman Verrelst CEO Biocartis © Biocartis
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Met een nieuwe, efficiëntere productielijn en een geslaagde start op de Amerikaanse markt staat Biocartis stevig in de startblokken.

Het Mechelse diagnosticabedrijf Biocartis huldigde op 15 januari de nieuwe cartridgeproductielijn in. De nieuwe lijn is veel meer geautomatiseerd en kan jaarlijks zo’n 1 miljoen cartridges produceren. De jaarlijkse capaciteit van de eerste productielijn is 250.000 cartridges. De grotere efficiëntie en automatisatie zal de productiekostprijs per cartridge gevoelig doen dalen. De opstart komt perfect op tijd om de sterke groei van het volume verkochte cartridges te ondersteunen en is een cruciaal om structureel winstgevend te kunnen worden.

Uit de voorlopige jaarcijfers bleek dat het volume in 2018 met 87 procent toenam, van 71.000 tot 133.000 cartridges, binnen de herziene vork van 130.000 à 135.000 (initieel 140.000 à 145.000). Het volume klom in de tweede jaarhelft met 70 procent tot 75.000 cartridges (+115% tot 58.000 in het eerste halfjaar). Uitstekend nieuws was het feit dat het aantal nieuw geplaatste Idylla-toestellen hoger uitviel dan verwacht. Na de derdekwartaalupdate werd de jaarverwachting opgekrikt van 275 (initieel 250 à 275) naar 300 toestellen, maar uiteindelijk werden 326 toestellen geplaatst, waarvan 149 in de eerste jaarhelft. Het totale aantal geplaatste Idylla’s klimt naar 973.

De beter dan verwachte groei is te danken aan volgehouden groei in Europa. De snellere lancering van de MSI-test vorige zomer trok nieuwe klanten aan. MSI is een biomerker die onder andere kan voorspellen of immunotherapie zal aanslaan. De test geniet een grote interesse uit de industrie. Een belangrijke mijlpaal dit jaar wordt de CE-markering van die test, die voorzien is voor in het eerste kwartaal. Het hoger dan verwachte aantal geplaatste Idylla’s was ook een gevolg van de geslaagde commerciële start in de Verenigde Staten, waar enkele gerenommeerde oncologieziekenhuizen klant werden.

De uitdaging voor 2019 en daarna is die goede start te vertalen in een stevige verkoop van cartridges. Op groepsniveau worden de VS de belangrijkste groeipool voor 2019 en 2020. Vanaf 2020 en later volgen China en Japan. In september 2018 ging Biocartis een fiftyfifty joint venture aan met Wondfo voor de commercialisatie van Idylla in het domein van oncologie in China. Op 7 januari kondigde Biocartis met Nichirei Bioscience een ervaren speler als distributiepartner aan voor Japan. Daarmee is de geografische expansie nagenoeg compleet.

Parallel wordt het testmenu van Idylla voort uitgebreid om het klantenbestand zo snel mogelijk te vergroten. In de eerste jaarhelft komt er naast de CE-markering van de MSI-darmkankertest ook nog de lancering van de eerste liquide biopsie longkankertest. Voor het kostenefficiënt en versneld uitbreiden van het testmenu trekt het bedrijf uit Mechelen volop de kaart van samenwerkingen met partners. In december werd de overeenkomst met Genomic Health in borstkanker uitgebreid naar prostaatkanker en urologie. De aan Idylla aangepaste versie van de succesvolle ‘Oncotype DX Breast Recurrence Score’-test van Genomic Health wordt vanaf de tweede helft van 2019 gelanceerd. In longkanker kondigde Biocartis in november een samenwerking aan met Astra Zeneca voor het uitvoeren van een performantiestudie van de EGFR-mutatietest van Biocartis op Idylla. Op termijn liggen daar kansen voor een uitgebreidere samenwerking.


Conclusie

Het aandeel van Biocartis veerde ruim 20 procent op sinds de publicatie van de sterke voorlopige jaarcijfers over 2018. Met de succesvolle start van de commerciële activiteiten in de VS en van de tweede productielijn nam het bedrijf twee belangrijke hordes richting structurele winstgevendheid vanaf 2021. De hoger dan verwachte kaspositie van 64 miljoen cash eind december moet nog worden aangevuld. Dat kan tijdelijk nog wat wegen op de koersevolutie, maar daarna staan alle signalen op groen voor een koersuitbraak. Het opwaartste potentieel op langere termijn blijft groot.


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 12,12 euro

Ticker: BCART BB

ISIN-code: BE0974281132

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 622,5 miljoen euro

Verwachte k/w 2018: –

Verwachte k/w 2019:

Koersverschil 12 maanden: -12%

Koersverschil sinds jaarbegin: +19%

Dividendrendement: –

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content