Biocartis bevestigt lagere verwachtingen

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

We zijn alles bij elkaar tevreden met de update van Biocartis. Maar de markt wil duidelijk meer zien vooraleer het fors teruggeslagen aandeel weer wordt opgepikt.

Na het ontgoochelende halfjaarrapport keken we met een bovengemiddelde interesse uit naar de update over het derde kwartaal bij Biocartis. Cruciaal voor ons was dat de verlaagde verwachtingen minstens werden bevestigd en dus niet nog een keer neerwaarts werden bijgesteld. Na de tegenvallende groei in de Verenigde Staten verlaagde Biocartis bij zijn halfjaarrapportering de verwachte groei van het aantal verkochte testcartridges op jaarbasis van 60 à 65 naar 30 à 35 procent. In de eerste jaarhelft bedroeg die groei 24 procent: van 58.000 verkochte testen in de eerste helft van 2018 tot 72.000 testen. In het derde kwartaal was er een groei met 27 procent, waardoor de groei na negen maanden is toegenomen naar 25 procent.

Net zoals in de eerste jaarhelft droegen vooral Europa en de rest van de wereld (alle landen buiten Europa, de Verenigde Staten, China en Japan) bij aan de groei. In Europa blijven de grote laboratoria Idylla steeds meer gebruiken als eerstelijnstest. Dat betekent dat Idylla geïntegreerd is in de standaardprocedures, wat cruciaal is om op lange termijn volumegroei te verzekeren. In de rest van de wereld steeg het marktaandeel in grote regio’s, waaronder Mexico. Daarnaast verkreeg Biocartis de markttoelating voor de belangrijke MSI-darmkankertest in Australië, Brazilië en Thailand.

Na de beslissing in september om de samenwerking voor de commercialisatie met Fisher Healthcare stop te zetten lag de klemtoon in de Verenigde Staten op het overdragen van de klanten naar het uitbreidende eigen verkoopteam. Biocartis maakte ook werk van het extra ondersteunen van de klanten en het aanleveren van een aantal softwareaanpassingen voor de Amerikaanse markt. Het klantenbestand bij de grote laboratoria werd uitgebreid en de eerste aanzet bij kleinere regionale laboratoria is gegeven. Die zijn een belangrijke groeipool op middellange termijn. De transitie van het eigen verkoopteam loopt verder in het vierde kwartaal, maar moet toch al de eerste resultaten opleveren in het vierde kwartaal. Dat moet ook om de jaarprognoses nog te halen, want om minstens 30 procent groei van het cartridgevolume op jaarbasis te halen, moet het vierde kwartaal meer dan 40 procent beter doen dan vorig jaar.

Biocartis bevestigde ook de herziene vork van het aantal nieuwe geïnstalleerde Idylla’s tot 325 à 350, tegenover 350 initieel en 326 plaatsingen in 2018. In de eerste jaarhelft werden 156 Idylla’s geplaatst, na een hoger dan verwachte groei in Europa en de rest van de wereld. Bemoedigend is dat in het derde kwartaal 40 procent van het aantal nieuwe plaatsingen in de Verenigde Staten plaatsvonden. In Japan zette partner Nichirei Biosciences een belangrijke stap richting de commercialisering met de succesvolle registratie van het Idylla-platform bij de bevoegde Japanse instantie in oktober.

De volgende stap in de Verenigde Staten en Japan is het verkrijgen van commerciële goedkeuringen van de Idylla-testen, vanaf 2020 of later. De kaspositie bedroeg 197 miljoen euro op 30 september en zal tegen het jaareinde 170 à 175 miljoen bedragen. Het testmenu werd in oktober uitgebreid met de lancering van een vloeibare longkankertest voor wetenschappelijk gebruik. In 2020 volgt de belangrijke genefusiontest voor longkanker. Voor de behandeling van borstkanker start begin 2020 de validatiestudie van de Idylla Oncotype DX Breast Recurrence Score-test van Genomic Health, met een voorziene lancering later in 2020. De eerste testtoestellen worden in het vierde kwartaal in Europa geplaatst.


Conclusie

We zijn alles bij elkaar tevreden met de update. Maar de markt wil duidelijk meer zien vooraleer het fors teruggeslagen aandeel weer wordt opgepikt. We zijn voorlopig nog niet gehaast, maar overwegen de komende weken of maanden onze positie uit te breiden. Koopwaardig (rating 1C).

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Koers: 6,21 euro

Ticker: BCART BB

ISIN-code: BE0974281132

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 350,1 miljoen euro

K/w 2018: –

Verwachte k/w 2019: –

Koersverschil 12 maanden: -46%

Koersverschil sinds jaarbegin: -39%

Dividendrendement: –

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content