Beterschap op komst voor IAMGold

Van 27 juni tot 3 juli stellen we de tien favoriete aandelen van Inside Beleggen voor de tweede jaarhelft aan u voor. Vandaag: IAMGold

De eerste helft van dit jaar was een rollercoaster voor de aandeelhouders van IAMGold. Na een tegenvallend eerste kwartaal daalde de koers van de middelgrote gouddelver naar het laagste niveau in meer dan drie jaar. IAMGold zette het jaar slecht in als gevolg van operationele problemen. Westwood (Canada) kreeg te maken met seismische activiteit waardoor de output van de mijn zwaar onder de prognoses uitkwam. Dat kwam boven op een verwachte daling van de productie bij Essakane (Burkina Faso) waardoor de groepsproductie op kwartaalbasis nooit eerder zo klein was.

Het omgekeerde gold voor de productiekosten. Daardoor was zowel het nettoresultaat als de vrije kasstroom negatief. IAMGold probeerde in de uitgaven te snijden om de situatie te keren. Saramacca (Guyana) wordt later dit jaar operationeel. De jaarprognoses bleven ongewijzigd, al verwachten we dat het productiecijfer (810.000 tot 870.000 troy ounce) aan de onderkant van die vork zal liggen. Eerder werd beslist de ontwikkeling van Coté Gold (Ontario) uit te stellen tot er een partner is gevonden of de kasstromen hoog genoeg zijn om het project in eigen beheer te ontwikkelen.

Onlangs stak de overnamespeculatie weer de kop op. Volgens de media broedt de China National Gold Group Corporation op een overname van een of meerdere bedrijfsonderdelen of op de volledige groep. Het Chinese staatsbedrijf controleert de China Gold International Resources Corporation en Zhongjin Gold Corporation en is de op een na grootste gouddelver van China. Het voorbeeld van Goldcorp eerder dit jaar leert ons dat een overname op langere termijn niet het beste scenario is voor de aandeelhouders.

Aan het begin van de cyclus, waar we ons nu bevinden, zijn zowel de waarderingen als de premies erg laag. Door de overnamekoorts en de forse klim van de goudprijs is het aandeel sinds de bodem met de helft gestegen. Een mogelijk overnamebod is niet de enige reden waarom we het aandeel nog altijd koopwaardig vinden. De erg lage waardering (0,6 keer de boekwaarde) gekoppeld aan een sterke financiële positie en het vooruitzicht op een operationeel herstel maken van IAMGold een interessant alternatief voor de grote namen in de sector.


Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Koers: 3,44 dollar

Ticker: IAG US

ISIN-code: CA4509131088

Markt: New York Stock Exchange

Beurskapitalisatie: 2,1 miljard dollar

K/w 2018: –

Verwachte k/w 2019: 50

Koersverschil 12 maanden: -33%

Koersverschil sinds jaarbegin: -6%

Dividendrendement: –

Partner Content