Beter derde kwartaal voor Sioen

. © Yozayo (iStock)
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Sioen wist na een periode van omzetstagnatie de jongste jaren weer de aandacht van analisten en beleggers te trekken met een sterke groei van de omzet.

Vorig jaar bijvoorbeeld was er een omzetklim van 30,2 procent, van 363,4 naar 473,1 miljoen euro. Die groeiversnelling is wel vooral een gevolg van belangrijke overnames, zoals die van Manifattura Fontana (geosynthetica), Dimension-Polyant (de wereldmarktleider in zeildoeken en de grootste overname ooit van Sioen) en James Dewhurst Groep (coating) en Verseidag Ballistic Protection en Ursuit(professionele duikpakken) in de Apparel-divisie.

Bij Sioen draaien de zaken om het bedekken van een drager met een beschermlaag. De klemtoon ligt op hoogwaardige technische beschermkledij. Het unieke aan Sioen is dat het de enige volledig geïntegreerde speler in de sector is. De strategie is gebaseerd op innovatie en een modern productieapparaat. Die continue investeringen in innovatie zorgen voor omzetgroei bij de nieuwe technische toepassingen.

Er zijn drie divisies: Coating(spinnen, weven en coaten), Chemicals(productie van industriële pasta’s, vernissen en inkten) en Apparel(confectie van technische kledij). De eerste negen maanden van 2018 laten een omzettoename van 7,0 procent zien, van 354,0 naar 378,6 miljoen euro. 2,2 procent komt voort uit organische groei, de rest is het gevolg van overnames. Het herstel van de organische groei, die in de eerste jaarhelft slechts 0,4 procent bedroeg, stemde de analisten tevreden. Ze hadden deze keer op minder dan 1 procent organische groei gerekend.

De acquisitie van James Dewhurst, dat sinds 1 juni opgenomen is in de Sioen-cijfers, bezorgde de Coating-divisie 8,8 procent omzetgroei in de eerste negen maanden, van 223,8 naar 243,4 miljoen euro. Op vergelijkbare basis is sprake van 1,1 procent stijging na negen maanden, maar in het derde kwartaal lag dat cijfer op 3,2 procent. Een flinke verbetering tegenover de voorgaande kwartalen, toen er een lichte daling was in de organische omzet.

De Chemicals-divisie blonk uit met in de eerste zes maanden 4,2 procent meer omzet, van 23,2 naar 24,2 miljoen euro. Dat is allemaal organische groei. Maar die opmars werd niet doorgetrokken in het derde kwartaal (+1,7%). Dat geeft na negen maanden een omzettoename van 3,4 procent, van 33,8 naar 34,9 miljoen euro.

Door de focus op overheidsaanbestedingen verloopt de evolutie van omzet in de Apparel-divisie almaar meer projectgebonden en dat creëert meer volatiliteit in de cijfers. Na drie kwartalen van 2018 is er een omzetstijging van 3,9 procent, van 96,4 naar 100,2 miljoen euro. Dat is te danken aan een sterk derde kwartaal (+9,8% omzet).

Zoals gevreesd en verwacht werd, hebben hebben stijgende grondstoffenprijzen nog altijd een negatieve impact op de winstgevendheid. Zo klom de recurrente (zonder eenmalige elementen) bedrijfskasstroom (rebitda) met ‘slechts’ 6,9 procent, van 34,6 naar 36,9 miljoen euro. De bedrijfswinst (ebit) steegt in de eerste zes maanden met 4,2 procent, van 23,5 naar 24,5 miljoen euro. De prognose voor het volledige boekjaar klinkt wel beter dan halfweg het jaar.


Conclusie

Sioen heeft zich in het derde kwartaal hervat na een mindere eerste jaarhelft. De omzet 2018 zal nu bijna zeker boven 500 miljoen euro uitkomen (consensus 508 miljoen euro). Maar een belangrijke vraag is of de winst mee kan stijgen, gezien de hogere grondstoffenprijzen. De koers is hersteld na een stevige terugval eerder dit jaar. De waardering tegen 15 keer de verwachte winst 2019 en 8 keer de verwachte verhouding ondernemingswaarde (ev) ten opzichte van de bedrijfskasstroom (ebitda) 2019 laat nog geen adviesverhoging toe.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 24,55 euro

Ticker: SIOE BB

ISIN-code: BE0003743573

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 486 miljoen euro

K/w 2017: 18

Verwachte k/w 2018: 17

Koersverschil 12 maanden: -12%

Koersverschil sinds jaarbegin: -19%

Dividendrendement: 2,3%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content