Bekaert, KBC, ING, Monsanto

Bayer heeft een vijandig bod uitgebracht op Monsanto. Als het slaagt, ontstaat de grootste chemiegroep voor zaden en landbouw ter wereld.

Bekaert

In het eerste kwartaal van 2016 zag Bekaert, dat traditioneel alleen omzetcijfers geeft, zijn geconsolideerde omzet met 2% dalen, tot 884 miljoen EUR, een cijfer dat achterbleef bij de verwachtingen van de analisten. Wel liet de groep een volumegroei van 5,5% optekenen, maar die werd ongedaan gemaakt door de lagere prijzen voor walsdraad en ongunstige valuta-effecten. Bekaert verwacht in het tweede kwartaal een vervolg van de sterke start van 2016, maar het is onzeker over het tweede semester door de vertraging van de bandenmarkt en de onstabiliteit in Latijns-Amerika. Met de koersontwikkeling zit het wel snor. De trend blijft stijgend. Op 36 EUR ligt steun.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B


Bekaert, KBC, ING, Monsanto

KBC

Over de eerste drie maanden van dit jaar daalde de nettowinst van de Vlaamse grootbank KBC van 510 miljoen tot 392 miljoen EUR. De groep wijst op een sterke stijging van de wettelijke heffingen in België en Hongarije, die voor KBC toenamen van 264 miljoen EUR tot 335 miljoen EUR. De bank spreekt over stabiele inkomsten en lagere voorzieningen voor slechte leningen die slechts 4 miljoen EUR bedroegen. Ondanks de winstdaling overtreffen de cijfers de prognoses van de analisten. De koers van het bankaandeel probeert een bodem te vinden na de eerdere daling na de top van 65 EUR van augustus 2015. Op 46 EUR werd een drievoudige bodem gevormd.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B


Bekaert, KBC, ING, Monsanto

ING

Ook bij de Nederlandse grootbank ING vielen de cijfers over het eerste trimester van dit jaar mee, al klaagde de bank eveneens over de hogere toezichtheffingen. Hoewel de nettowinst 29% lager uitkwam, op 829 miljoen EUR, sprak de groep toch over solide resultaten. Het resultaat bij Financial Markets werd gedrukt door het onzekere beursklimaat. De voorzieningen voor dubieuze leningen daalden van 432 miljoen EUR tot 265 miljoen EUR. De cijfers werden begroet met een hausse van 5%, maar nadien viel de koers opnieuw terug. De technische trend blijft à la baisse gericht.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B


Bekaert, KBC, ING, Monsanto

Monsanto

Het Duitse Bayer heeft een vijandig bod uitgebracht op het Amerikaanse Monsanto, dat een marktwaarde van bijna 40 miljard USD heeft. Als het bod slaagt, ontstaat de grootste chemiegroep voor zaden en landbouw ter wereld. Daarvoor liepen al geruchten over een bod. Dat de beleggers die mogelijkheid ernstig namen, bleek uit het feit dat de koers van Bayer daalde, terwijl die van Monsanto met bijna 10% aantrok. De reactie van de analisten op de mogelijke overname is gemengd. De trend bij Monsanto keerde naar stijgend. Op 90 USD ligt een sterke steunzone.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content