Barrick Gold is niet langer grootste goudproducent
De goudproductie viel vorig jaar terug en zal ook dit jaar afnemen. Maar de Canadese mijngroep heeft weer ademruimte voor nieuwe projecten.
De Canadese mijngroep was tot vorig jaar de grootste goudproducent ter wereld, maar moet die titel dit jaar aan Newmont Mining overlaten. Barrick produceerde in 2006 nog 8,6 miljoen troy ounce goud. De productie viel vorig jaar terug naar 5,4 miljoen troy ounce en zal dit jaar nog afnemen. Barrick stelt een productievork van 4,5 tot 5 miljoen troy ounce voorop en de consensusverwachting bedraagt 4,7 miljoen.
De inkrimping gebeurt noodgedwongen, want Barrick investeerde fors op het slechtst denkbare moment. In 2012 en 2013 spendeerde de groep 6 miljard dollar aan kapitaaluitgaven. Maar de projecten brachten niet wat ervan werd verwacht en bovendien zakte de goudprijs fors. De schuld piekte in 2014 op 13,1 miljard dollar en Barrick moest door de lagere kasstromen activa verkopen om de schulden de baas te kunnen. De strategie had wel succes, want eind vorig jaar was de groepsschuld afgenomen tot 6,42 miljard dollar. Het is de bedoeling die tegen eind dit jaar verder te reduceren naar 5 miljard dollar. De kapitaaluitgaven zijn intussen afgenomen naar 1,4 tot 1,6 miljard dollar. Bijkomende activa verkopen is niet meer nodig.
Barrick heeft weer ademruimte om ook nieuwe projecten te financieren. Vanaf volgend decennium zal de productie weer toenemen terwijl de kosten zullen dalen. Barrick rekent daarvoor op verschillende projecten. De uitbreidingen van bestaande activa zijn het verst gevorderd. Goldrush in Nevada staat het dichtst bij de start van de productie. De opening van een derde mijnschacht bij Turquoise Ridge (Nevada) zal de jaarlijkse productie van de mijn verdubbelen. Van het Cortez Deep South-project wordt in de tweede jaarhelft een milieurapport verwacht, waarna volgend jaar over de bouw van de mijn wordt beslist. De uitbreiding van Lagunas Norte (Peru) is een vierde belangrijke project. De activiteiten bij Pascua Lama op de grens van Argentinië en Chili werden in de koelkast gestopt. Barrick investeerde al vele miljarden dollars in het project, maar dat is tegen de huidige goudprijs niet rendabel. Ook het idee met een klein project te starten werd voorlopig opgeborgen. Twee andere veelbelovende projecten zijn in een samenwerkingsverband ondergebracht. Donlin Gold in Alaska is een joint venture met NovaGold. Norte Abierto, het vroegere Cerro Casale (Chili), is dan weer een samenwerking met Goldcorp.
Barrick zet volop in op technologie om de productiekosten te reduceren. De gouddelver kon de stijging van de totale kosten in het eerste kwartaal (804 dollar per troy ounce) beperken tot 4,1 procent ondanks hogere uitgaven voor brandstof (stijgende energieprijzen), arbeid (hogere lonen) en onderhoud. De totale productiekosten zullen dit jaar tussen 765 en 815 dollar per troy ounce liggen. Barrick presteerde in het eerste kwartaal licht boven de verwachtingen. De cijfers van het tweede kwartaal worden op 25 juli gepubliceerd. Door de verkoop van de participatie in de Argentijnse Veladero-mijn en een aardbeving bij Porgera (Papoea-Nieuw-Guinea) daalde de output op jaarbasis met een vijfde naar 1,05 miljoen troy ounce. De winst per aandeel kwam met 0,15 dollar wel boven de consensusprognose (0,13) uit.
Conclusie
Omdat de voorbije jaren alles in het teken stond van schuldenafbouw, was er geen operationele groei mogelijk. Daardoor was Barrick Gold op de beurs ook een achterblijver in de sector. Intussen zijn de schulden aanvaardbaar en ziet de toekomst er niet slecht uit, dankzij de lagekostenstructuur en enkele beloftevolle projecten in de pijplijn. Barrick noteert goedkoper dan het sectorgemiddelde.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Koers: 12,82 dollar
Ticker: ABX US
ISIN-code: CA0679011084
Markt: New York Stock Exchange
Beurskapitalisatie: 15 miljard dollar
K/w 2017: 15
Verwachte k/w 2018: 17
Koersverschil 12 maanden: -18%
Koersverschil sinds jaarbegin: -11%
Dividendrendement: 0,9%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier