Banco Santander is de beste koop in de Europese banksector

Een vestiging van de Spaanse Banco Santander in Madrid. © Reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Banco Santander heeft een goede zaak gedaan met de overname van Banco Popular. De waardering blijft erg redelijk. Het aandeel is een kansrijke belegging voor de komende zes tot twaalf maanden.

Met 13.825 vestigingen, 201.000 werknemers, 131 miljoen cliënten en een beurskapitalisatie van bijna 100 miljard euro behoort Banco Santander tot de grootste banken van Europa. Dat leiderschap zette de groep in de zomer van vorig jaar extra in de verf, toen het de noodlijdende Banco Popular van de ondergang redde. Banco Santander nam voor een symbolische euro Banco Popular over. In volle zomer nog voerde het daarvoor een kapitaalverhoging van 7,07 miljard euro door, om de balans van Banco Popular voldoende te verstevigen. De markt heeft zich nooit zorgen gemaakt over die overname.

De Spaanse grootbank profileert zich graag als een bank die op meerdere continenten actief is. Ze heeft belangrijke activiteiten in Latijns-Amerika (top drie van de belangrijkste banken in Argentinië, Brazilië, Mexico en Chili), maar ze is ook actief in de Verenigde Staten en in veel Europese landen (behalve in Spanje ook Portugal, Groot-Brittannië, Duitsland en Polen). Als we rekening houden met de overname van Banco Popular, kwam 52 procent van de winst eind september uit Europa en 48 procent uit Noord- en Zuid-Amerika. De belangrijkste bijdrage leverde Brazilië (26%), gevolgd door Groot-Brittannië (16%), het thuisland Spanje (15%, waarvan 2% van Banco Popular), Mexico (7%), Chili (6%), de Verenigde Staten en Portugal (elk 5%), Argentinië (4%) en Polen (3%).

In de eerste negen maanden steeg de winst met 15,2 procent tot 5,59 miljard euro, waarvan 1,98 miljard in het derde kwartaal. Op kwartaalbasis was dat een toename met maar liefst 13 procent. De grootste groeimotoren, omgerekend in euro, zaten in Latijns-Amerika, met als absolute koploper Brazilië (+34%), gevolgd door Mexico (+19%) en Argentinië (+17%). In Europa spande het Iberisch Schiereiland de kroon (+16% in Spanje en +15% in Portugal). De enige dissonante klank in de winstevolutie waren de Verenigde Staten, waar er een winstdaling met 12 procent was.

Met een kosten-inkomstenverhouding van 46,7 procent in de eerste negen maanden van 2017 (48% in dezelfde periode in 2016) is Banco Santander een van de efficiëntste van de Europese grootbanken. Het rendement op het eigen vermogen (ROE) bedroeg 7,54 procent voor de periode januari-september, te vergelijken met 7,05 procent twaalf maanden geleden.

In de bankwereld wordt meer belang gehecht aan het rendement op het tastbare eigen vermogen (ROTE). Ook daar zien we een sterke verbetering: 11,80 procent voor eerste negen maanden, een stuk boven de 10,92 procent in de eerste negen maanden van 2016 en 11,08 procent voor het volledige boekjaar 2016. Uit de cijfers van de eerste negen maanden van 2017 hebben we wel een aantal eenmalige kosten gehaald om een zuivere vergelijkingsbasis te hebben. Die houden in de eerste plaats verband met de integratie van Banco Popular (300 van 515 miljoen euro).

Conclusie

We denken dat de Spaanse grootbank Banco Santander een goede zaak heeft gedaan met de overname van Banco Popular. Bovendien blijft de waardering tegen 11,5 keer de winst voor 2018 en 0,9 keer de verwachte boekwaarde voor 2018 erg redelijk. Op basis van de verwachte winstgroei is Banco Santander de beste koop in de Europese banksector (groei versus waardering) en een kansrijke belegging voor de komende zes tot twaalf maanden. Vandaar de adviesverhoging. We volgen de jaarcijfers. We kunnen dan snel met een order voor de voorbeeldportefeuille komen.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 6,02 euro

Ticker: SAN SM

ISIN-code: ES0113900J37

Markt: Madrid

Beurskapitalisatie: 97,2 miljard euro

K/w 2016: 13,5

Verwachte k/w 2017: 13

Koersverschil 12 maanden: +26%

Koersverschil sinds jaarbegin: +10%

Dividendrendement: 3,5%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content