Atenor kapitaliseert in Centraal-Europa

Van 27 juni tot 3 juli stellen we de tien favoriete aandelen van Inside Beleggen voor de tweede jaarhelft aan u voor. Vandaag: Atenor

Atenor is een vastgoedontwikkelaar met een lange staat van dienst. De groep geeft volop invulling aan het strategische plan 2017-2021 dat Atenor moet weg krijgen van de historische as Brussel-Luxemburg, waar geen vooruitzichten meer zijn op fraaie returns. Het wil zich richten op de groeimarkten van Centraal-Europa _ Boedapest, Boekarest en Warschau _ die al ruim de helft (53%) van de vastgoedportefeuille uitmaken. Dat percentage zal de komende jaren normaal verder oplopen.

Heel wat westerse multinationals investeren in de grote steden van die Centraal-Europese landen. De bevolking is er gemiddeld jonger, goed opgeleid met een goede kennis van het Engels en toch zijn de lonen een stuk lager dan in West-Europa. De procedures voor investeringen zijn er veel korter dan bij ons. Daarnaast heeft Atenor ook de stap gezet naar een aantal andere Europese landen, zoals Frankrijk, Duitsland en Portugal (Lissabon).

De geografische expansie heeft de portefeuille opgekrikt van afgerond 600.000 vierkante meter eind 2016 over 865.000 vierkante meter eind 2018 naar ruim 1 miljoen vierkante meter halfweg 2019. Dat is gebeurd zonder een kapitaalverhoging en zonder een drastische stijging van de operationele uitgaven. Bovendien moet de uitbreiding in meer landen helpen de gemiddelde aanwezigheid van een project in de Atenor-portefeuille te reduceren van 6 naar 4,5 jaar.

De jaarwinst in 2018 bedroeg 35,18 miljoen euro of 6,48 euro per aandeel. We denken dat de groep de komende drie tot vijf jaar in staat is gemiddeld tussen 7 en 9 euro per aandeel te verdienen met de sneller roterende en flink uitgebreide portefeuille, waarin steeds meer projecten tot het resultaat bijdragen. Dat geeft ons een faire waarde van 88 euro voor de komende 12 maanden. De koers is de voorbije maanden al mooi opgelopen, maar er is in een omgeving van ultralage rente nog potentieel voor een dividendwaarde met serieuze groeikansen.


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 71,80 euro

Ticker: ATEB BB

ISIN-code: BE0003837540

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 404 miljoen euro

K/w 2018: 11

Verwachte k/w 2019: 10

Koersverschil 12 maanden: +51%

Koersverschil sinds jaarbegin: +40%

Dividendrendement: 3,1%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content